59 de principii ale profesorului de succes (14)

după Ion-Ovidiu Pânişoară

14.

Principiul flexibilităţii

Cadrului didactic i se cere astăzi un efort mai mare de implicare, cunoaştere psihopedagogică şi creativitate didactică, pentru a motiva elevii pentru un proces de învăţământ eficient.

Unii profesori afirmă că elevii de astăzi sunt mai puţin buni decât cei de odinioară, cu trimitere la faptul că aceştia sunt mai puţin inteligenţi.

James Flynn a adunat rezultatele obţinute la testele de inteligenţă din peste 35 de ţări şi a analizat aceste date pentru o perioadă de 30 de ani. Concluziile au arătat că inteligenţa a crescut de la o generaţie la alta.

Se pune întrebarea dacă problema este legată de cadrul şcolar şi de prestaţia profesorului, sau de faptul că şcoala de azi nu li se potriveşte elevilor de azi.

Principiul flexibilităţii poate da răspunsuri acestor probleme.

Şcoala modernă aparţine unui mediu social diferit de cel din trecut. Provocările majore cu care se confruntă societatea sunt foarte variate. Astfel, flexibilitatea devine un atu pentru orice profesor. Ceea ce a funcţionat o dată poate să nu mai funcţioneze a doua oară şi ceea ce nu a funcţionat niciodată poate să funcţioneze data viitoare. Aceasta este teoria haosului în educaţie. Conform acesteia, orice element al sistemului, oricât de mic şi de neînsemnat ar părea, poate influenţa dramatic întregul proces într-un anumit moment şi în anumite condiţii.

Dacă o metodă aplicată nu funcţionează de prima oară, putem să mai încercăm o dată. Dacă nu, putem încerca şi altceva, în funcţie de situaţie.

Analizaţi de ce elevii nu par motivaţi: poate îi motivează altceva decât o notă mare, poate nu au încredere în ei înşişi etc. Schimbaţi modalităţile de motivare până o veţi găsi pe cea mai potrivită.

Concluzie:

,,Nu vă fie frică să schimbaţi principiile care nu par să funcţioneze într-o anumită situaţie. Fiţi flexibil şi adaptaţi continuu!

Androxa, Carla, George, Ioan Usca, Paporniţa,Ragnar, Rokssana, Schtiel, Shayna, Visualw

19 comentarii

Din categoria Material didactic, Psihologie şi pedagogie

19 răspunsuri la „59 de principii ale profesorului de succes (14)

  1. de ce se da tot timpul vina pe profesor si nu si pe parinti? nu profesorii sunt vinovati si nici metodele de predare, pe care fiecare si le imbunatateste si le adapteaza generatiilor care vin…
    copiii din ziua de azi sunt foarte inteligenti, doar ca inteligenta lor este folosita distructiv, copiii petrecandu-si foarte mult timp in fata calculatorului, cu jocuri violente, desene animate violente, emisiuni cu personaje fara valori morale, dar care au masini luxoase si mii de euro… parintii nu le mai dau atentie copiilor, nu-si mai petrec timpul cu ei… de aici si comportamentul lor violent si lipsa de interes pentru scoala… vin la scoala pentru ca ii aduc sau ii trimit parintii.

    Apreciază

    • Într-un fel ai dreptate. Pe de altă parte, nici părinţii nu mai au timp, pentru că trebuie să-şi întreţină copiii şi e foarte greu să lupţi cu media şi să-l supraveghezi pe copil. Va face ceea ce vede la toată lumea, indiferent cât te străduieşti tu, ca părinte. Nişte rezultate poţi avea, dar sunt mai mulţi factori implicaţi. Există profesori în faţa cărora trebuie să te pleci, dar, parcă sunt mai mulţi cei care îşi bat joc de propria meserie.
      Şi, concepţia mea este că trebuie să faci lecţiile în aşa fel , încât să nu mai fie nevoie de pregătire suplimentară.
      Dacă vrei, vezi şi postul ,,Sfaturi pentru părinţi şi profesori”, pe blogul meu.
      O seară frumoasă!

      Apreciază

  2. Pingback: Guess who`s back? « Alice Georgiana

  3. Pingback: Help « schtiel

  4. Pingback: Yanastasia « O lume in imagini

  5. Pingback: Cer si pamant… « lunapatrata

  6. Pingback: Miercurea fără cuvinte (7) – Cu paporniţa prin Praga (2) | Ţara vorbelor în vânt

  7. Pingback: Dispariţia unui blog « Ioan Usca

  8. Pingback: miercurea fara cuvinte 21 « Rokssana's Blog

  9. Pingback: Miercurea fara cuvinte..holding on…. « androxa

  10. Pingback: Alien Predator « O lume in imagini

  11. Pingback: Dancing water « schtiel

  12. Marian din...Berceni

    Ce au facut astia mai ? V-au marit salariile sau tot cu ” alocatiile ” alea va descurcati ?! Chiar , vad ca va pinguiti intre voi: de ce nu puneti la cale o greva pe facebook ?Sa va intelegeti intre voi din timp, sa va adunati gologani albi pentru zile….sa va adunati proviozii in magazie…iar apoi tineti-o frate tot intr-o greva sa vedem pe unde scot camasa …patrioti astia de la guvernare !Mai curand ….patrihoti…vorba lui Alecsandri saracu’ .

    Apreciază

    • Tot cu… alocaţiile. Păi de unde să adunăm gologani?… Ne resemnăm, ca tot românul. Până la un moment dat.
      Să dăm sfoară-n ţară să vedem cine a scris poezia: ,,Pe o stradă lungă-ngustă/Un om se ducea venind…”? Este Ion Pribeagu, sau nu este?
      Cine ştie?
      Mulţumesc de vizită!

      Apreciază

      • Marian din...Berceni

        Sarut mana !Inca o data multumesc anticipat pentru bunavointa si pentru efort !Cat despre gologani….pai am crezut ca esti pricopsita…ca ziceai mai ” zilele trecute „ca te duci sa spargi lemne iar azi am vazut ca erai grozav de interesata de …chestia cu ingrasatul pamantului folosind…peste,.. cam 10.000 de kg.D’aia si chiar ma gandeam: uite frate sa auda Boc si gasca sa…nu mai vede lili3d marire de salariu in veac! Lasa frate ca …vin ai nostri { ca-n …’44} si …o sa fie numai lapte si miere …chiar si pentru voi …cadrele didactice.Sper sa nu te supere glumele nesarate ale unui somer…bucurestean. Vezi noi suntem deosebiti de alti someri …prin faptul ca suntem vecini de ” cartier ” cu….cei ce ne taie salariile, pensiile, ajutoarele de somaj, alocatiile copiilor….mai ramane sa ne taie capul ca pe vremea lui…Lapusneanu….ala de vroia sa se faca …popa sau cam asa ceva…O seara excelenta si un sfarsit de saptamana cat mai plcut dum,itale si familiei. Evident urarea se adreseaza si vizitatorilor blogului dumitale.

        Apreciază

      • Marian din...Berceni

        A si ca tot mi-am adus aminte: este gresita pronuntia ” sfoara” . Este de fapt vorba despre …” sfara”…adica STIRE, VESTE. Nu te supara pe mine insa nu rezist placerii de …a corecta un profesor. Macar o data-n viata …merit si eu , ca ei…de cate ori m-au corectat…

        Apreciază

  13. Merci de corectură, cred însă, că e valabilă şi varianta mea.
    Orice profesor poate fi corectat. Dacă-l prinzi…
    Eşti binevenit oricând… să mă corectezi.
    Mulţumesc pentru urări. Asemenea şi vouă.
    Trebuie să spun că m-ai binedispus!
    Zi frumoasă!

    Apreciază

  14. Been reading your site for a while now and must say; good writing. Usually I don�t make it through an entire writeup but you have wellwritten and interesting points. Looking forward to more from you.

    Apreciază

  15. Concepts are precisely like bunnies. You’ll get a twosome and even understand how to get a handle on all of them, plus soon you now have a 12.–John Steinbeck|

    Apreciază

Lasă un comentariu