59 de principii ale profesorului de succes – şi nu numai – 23

După Ion-Ovidiu Pânişoară

23.

Principiul participării active

,,De obicei suntem mai convinşi de argumentele pe care le descoperim singuri, decât de argumentele pe care ni le oferă alţii.”(Blaise Pascal)

Elevii trebuie să participe activ la procesul de învăţământ.

Oamenii tind să pună în practică mai uşor atitudinile izvorâte din experienţa proprie (comparativ cu cele furnizate mediat, prin ascultarea unui mesaj din partea unei terţe persoane). De multe ori elevului i se oferă informaţia într-o formă ,,de-a gata”, lui nemairămânându-i decât ipostaza de receptor pasiv al cunoştinţelor primite.

Alegeţi o temă care are un singur adevăr cunoscut. Pe o jumătate de pagină faceţi o pledoarie în favoarea punctului de vedere opus celui în care credeţi. Gândiţi-vă că trebuie să convingeţi pe cineva de adevărul punctului de vedere pe care îl consideraţi cu desăvârşire fals. Aduceţi cele mai puternice argumente, atât de ordin cognitiv cât şi de ordin afectiv. După ce aţi scris jumătatea de pagină, rupeţi foaia şi faceţi din nou acelaşi exerciţiu. La sfârşitul celei de-a doua încercări, dacă aţi fi întrebat dacă mai credeţi că punctul de vedere expus în scris este cu desăvârşire fals, probabil că veţi avea serioase dubii. Astfel, v-aţi convins pe dumneavoastră înşivă.

Dacă ne asigurăm că elevii se implică într-adevăr în ceea ce le cerem, atunci orice altceva va intra într-un con de umbră.

Zaltman descrie astfel un experiment:

Câteva persoane aveau drept sarcină să vizioneze un film şi să numere de câte ori nişte sportivi îşi pasau o minge de baschet. În film, prin cadru, pe lângă grupul de sportivi trecea o gorilă, dar, în mod surprinzător, persoanele implicate în experiment nu menţionau că ar fi remarcat-o. În momentul când materialul este vizionat fără să existe obligaţia de a număra pasele, trecerea prin cadru a gorilei este primul lucru pe care subiecţii îl remarcă.

În activitatea instructiv-educativă putem porni de la identificarea elementelor cu adevărat importante pentru cursanţii noştri. Astfel, modul în care gândim predarea trebuie să facă apel la construirea unor experienţe profunde de cunoaştere, de trăire afectivă şi de acţiune. Încercaţi să scoateţi la suprafaţă ,,povestea” din spatele informaţiilor brute din manual. Unde nu există, construiţi una. Predaţi aşa cum dumneavoastră înşivă v-ar plăcea să vi se predea dacă aţi fi în bancă. Implicaţi-vă elevii să facă ceea ce le cereţi şi ei nu vor mai auzi ,,zgomotul de fond”.

Concluzie:

,,Găsiţi cea mai bună cale de a vă implica elevii în activitatea instructiv-educativă. Găsiţi ,,povestea” din spatele informaţiei brute aflate în manual şi oferiţi-le elevilor motive de a participa activ!

Carla, George, Ioan Usca, Paporniţa, Ragnar, Rokssana, Schtiel, Shayna,  Supravieţuitor, Visualw

7 comentarii

Din categoria Material didactic, Psihologie şi pedagogie

7 răspunsuri la „59 de principii ale profesorului de succes – şi nu numai – 23

 1. Just Me...Carla

  citesc cu mare drag aceasta „serie”….si de abia astept si partea cu joaca 🙂 ,vreau sa vad, cumva,cum reactioneaza un pedagog si in momentele din afara procesului de invatamant chiar daca ,totusi nu ar fi chiar „exterior” …

  Apreciază

  • Nu cred că va fi o astfel de parte. Aici pot intra jocurile didactice care sunt foarte antrenante. Lucrul în echipă stimulează, iarăşi.
   Iar la activităţile extraşcolare, depinde de fiecare în parte, de personalitatea fiecăruia. Deşi, cred că elevilor mei le-ar plăcea să mă duc să joc fotbal cu ei. 🙂
   Foarte mulţi pedagogi sunt cu totul altfel în afara orelor de curs.

   Apreciază

 2. Pingback: Amor cubist… « lunapatrata

 3. Just Me...Carla

  🙂 evident …..uite Lili,inca ceva interesant,am citit mai demult si m-am gandit sa impartasesc http://217.156.81.226/download/omul.pdf

  Apreciază

 4. Pingback: Optimism « Ioan Usca

 5. Pingback: Rokssana's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s