59 de principii ale profesorului de succes (38) şi nu numai

după Ion Ovidiu-Pânişoară

Principiul diminuării pierderilor

Un cadru didactic se poate confrunta cu următoarea situaţie: le cere elevilor să realizeze anumite proiecte, însă un elev nu argumentează suficient proiectul şi primeşte notă mică. Cadrul didactic are o discuţie motivantă cu elevul, îi spune să se implice mai mult, să refacă proiectul, pentru a putea fi evaluat pozitiv. Dar situaţia nu merge în direcţia urmărită. Elevul se implică mai puţin sau chiar deloc la următoarea sarcină. Poate fi vorba despre principiul neajutorării dobândite, sau pot fi alte cauze.

De exemplu, dacă aţi cumpărat un bilet la un spectacol cu 50 lei şi vi s-a întâmplat să pierdeţi biletul observând acest lucru tocmai când vă apropiaţi de clădirea respectivă, vă gândiţi dacă merită să mai cumpăraţi încă un bilet, sau nu. Cei mai mulţi oameni îşi spun că nu merită să dea 100 de lei  pentru respectivul spectacol. Deşi banii investiţi iniţial nu ar trebui adăugaţi, deoarece au fost pierduţi într-o etapă anterioară, mintea noastră îi însumează la ,,pierderea totală”, ceea ce conduce la perceperea costului total al biletului ca fiind de 100 de lei, ceea ce pare mult pentru vizionarea spectacolului în cauză.

În cazul procesului instructiv-educativ, atunci când aveţi de-a face cu elevi care acţionează într-o direcţie ce pare (sau chiar este) contrară celei cerute de către dumneavoastră în calitate de cadru didactic, trebuie să investigaţi dacă nu cumva elevii sunt prinşi în capcana diminuării pierderilor. Adică trebuie să identificăm gradul de investiţie pe care elevii consideră că l-au făcut în procesul de învăţământ (comparativ cu rezultatele obţinute). De exemplu, dacă elevul investeşte timp şi efort pentru realizarea unui proiect şi nu obţine recompensa la care s-a aşteptat, el poate să nu mai continue în acest sens. Astfel, cursantul poate gândi o însumare a efortului investit deja cu efortul cerut pentru un nou proiect şi să considere că investiţia este prea mare pentru recompensa oferită de cadrul didactic.

Concluzie:

‹‹Luaţi în calcul de fiecare dată faptul că elevul dumneavoastră se ghidează după principiul minimalizării pierderilor posibile; pentru el, mai multe activităţi pot să nu fie văzute separat, ci împreună, astfel încât costurile unui eşec iniţial să încarce la final ,,nota de plată”.››

Recomandări: Ana, Androxa, Alice, Atlantisra, Carla, Colţu cu muzică, G1b2i3, Gabrielle, George, Ioan Usca,  Mirela Pete, Ragnar, Rokssana, Schtiel, Shayna, Stropi de suflet, Supravieţuitor, Theodora

10 comentarii

Din categoria Material didactic, Psihologie şi pedagogie

10 răspunsuri la „59 de principii ale profesorului de succes (38) şi nu numai

 1. Pingback: Invataturile cuiva catre fiul sau… « lunapatrata

 2. Pingback: Colţul cu rock clasic – 5 « Colţu' cu muzică

 3. Pingback: lectie de fiscalitate « Rokssana's Blog

 4. Pingback: Salvaţi creaţia! « Gabriela Elena

 5. Pingback: FEMEILE CONSERVATOARE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI MAMAR « Hai ca se poate!

 6. Pingback: Bulgarii cresc salariul minim pe economie si pensia minima si ingheata salariile guvernantilor – La noi de ce nu se poate? « Hai ca se poate!

 7. Pingback: Miercurea cu Mulled wine, Vin fiert, Glühwein sau Glögg! « Mirela Pete. Blog

 8. Pingback: Trecutele iubiri – Partea a III-a: Nicole | Per aspera ad astra

 9. Pingback: Miercurea fără cuvinte. Teatrul Naţional “Lucian Blaga” şi Opera Română din Cluj-Napoca « Clipe de Cluj

 10. Salut. Interesanta pagina. Itii prezint o pagina de anunturi gratuite: taman.ro anunturi gratuite

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s