A medita precum oceanul

A medita precum oceanul

«[…] avea acum o poziţie stabilă şi coloana dreaptă. Oare ce îi mai lipsea? Ce putea să îl înveţe pe el clipocitul valurilor? Curând, a remarcat că vântul se intensifică. Fluxul şi refluxul mării au devenit atunci mai puternice, iar aceasta a trezit în el dorul de ocean. Trebuie că nu întâmplător îl sfătuise bătrânul călugăr să mediteze precum oceanul, şi nu precum marea. Oare de unde o fi ştiut acesta de lungile ore pe care le petrecuse tânărul la nordul Atlanticului, învăluit numai de noapte, când învăţase să îşi acordeze respiraţia după ritmul valurilor? Inspir, expir. Apoi: sunt inspirat de Dumnezeu, sunt expirat de Dumnezeu. Mă las apoi complet purtat pe suflu, ca şi cum aş fi purtat de valuri… El reluă acum din nou aceste exerciţii. Ce curios era totul în prezent! Înainte când făcea acelaşi lucru pur şi simplu uita de el, se dizolva precum o picătură în mare. Acum însă, îşi dădu seama că el – picătura îşi păstra întru totul forma, conştiinţa de sine. Constatând aceste transformări, el se întreba: ,,Să fie oare efectul posturii, cu coloana dreaptă, să fie oare efectul înrădăcinării în pământ?” Acum tânărul nostru nu mai era purtat deloc ca înainte de ritmul aprofundat al respiraţiei sale, ci reuşea tot timpul să-şi păstreze neafectată identitatea conştiinţei. Era în acelaşi timp o picătură, şi parcă totodată în mod tainic era ,,una cu oceanul”. Astfel el a învăţat că meditaţia profundă înseamnă totodată şi o respiraţie profundă şi naturală sau cu alte cuvinte, lăsarea liberă a fluxului şi a refluxului suflului.

El a mai învăţat de asemeni faptul că, deşi valurile erau nenumărate la suprafaţă, fundul oceanului rămânea în permanenţă liniştit. La puţin timp după aceea, el şi-a dat seama că la fel vin şi pleacă şi gândurile sale, dar că în profunzime în fiinţa sa, ceva etern şi indescriptibil (Spiritul Nemuritor) rămâne mereu imobil. Cu fiecare nouă zi de meditaţie profundă, tânărul nostru îşi pierdea complet identitatea cu ,,valurile” gândurilor, devenind tot mai mult una cu fundul cel nemişcat al oceanului. Acum el şi-a amintit cu încântare versurile care îi marcaseră adolescenţa: ,,Existenţa este precum o mare tulburată de valuri. Din ea, oamenii cei obişnuiţi nu percep decât valurile. Priveşte cu multă atenţie cum din profunzimile mării ţâşnesc clipă de clipă la suprafaţă nenumărate valuri, în timp ce ea rămâne ascunsă, dincolo de ele.” Acum, pentru el marea nu-i mai apărea a fi atât de ,,ascunsă”, unicitatea tuturor fiinţelor şi lucrurilor era mai evidentă, fără însă ca multiplicitatea să fie abolită. Fondul şi forma, conţinutul şi înfăţişarea, vizibilul şi invizibilul nu îi mai apăreau acum ca nişte contrarii absolute, ci pentru el, toate acestea începeau să se contopească în oceanul unic al vieţii.

Oare, se întreba el, la baza respiraţiei sale nu stătea acea Ruah sau pneuma sau Prana yoghinilor sau, cel mai simplu, respiraţia atotputernică a lui Dumnezeu?

,,Cel care îşi ascultă cu multă atenţie şi detaşare respiraţia – îi spuse atunci Părintele Serafim – nu este departe de Dumnezeu. Ascultă cu multă atenţie sfârşitul expiraţiei tale. Ascultă cu multă atenţie începutul inspiraţiei.” Punând cu fervoare în practică acest sfat, tânărul nostru realiză că într-adevăr, exista în aceste momente tainice de început şi de sfârşit o tăcere mai profundă decât fluxul şi refluxul valurilor, ceva care se asemăna cu Oceanul…»

(Scrieri despre isihasm – Jean-Yves Leloup)

Recomandări: AtlantisraCarlaColţu cu muzicăG1b2i3, Gabrielle, George,Ioan Usca, RagnarRemerRaRokssanaSchtielShaynaTheodoraVisualw

Publicitate

12 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita

12 răspunsuri la „A medita precum oceanul

 1. Tot citind articolele tale cu pasajele din Leloup, m-am hotărât să-i recitesc cartea. Cred că acum am cea mai bună stare pentru aşa ceva.

  Apreciază

 2. Totul la timpul său.

  Apreciază

 3. Pingback: ganduri « Rokssana's Blog

 4. Pingback: Text magistral « Ioan Usca

 5. Pingback: Matinale – 31 « Colţu' cu muzică

 6. Pingback: USL doreşte să strângă 5,2 milioane de semnături pentru susţinerea suspendării lui Traian Băsescu, « Hai ca se poate!

 7. Pingback: “Ia de-aici”! « Gabriela Elena

 8. Pingback: Adolph Menzel (8 decembrie 1815 – 9 februarie 1905), pictor si grafician german « my heart to your heart

 9. Pingback: 8 decembrie, Ziua Constituţiei României « Supravietuitor's Blog

 10. Nu poti fi mai departe sau mai aproape de D-zeu. N-ai cum?! D-zeu nu este undeva….nu este o persoana, nu este „ceva” in afara Existentei…Este pomul din pom sau omul din om, sau „ce”-ul din „ce”… Poti insa sa fi inconstient, adica ignorant, dar asta nu este o scuza…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s