A medita precum o pasăre

A medita precum o pasăre

« ,,Poziţia stabilă, orientarea consecventă spre lumina lui Dumnezeu şi respiraţia profundă, natural ritmată precum oceanul nu formează încă meditaţia isihastă, îi spuse într-o zi Părintele Serafim tânărului nostru. Trebuie să înveţi acum să meditezi întocmai ca o pasăre.” Şi , luându-l de mână, îl conduse  spre o mică chilie, deasupra căreia îşi făcuseră cuib două turturele. Ciripitul lor zglobiu îl încântă mai întâi pe tânărul nostru, dar sfârşi prin a-l enerva. Lui i se părea că ele îşi alegeau exact momentul când el dorea să doarmă pentru a-şi ciripi cele mai dulci şoapte de iubire. Tânărul nostru îl întrebă nedumerit pe călugăr ce înseamnă toate acestea şi cât va mai dura această comedie. Muntele, macul şi oceanul mai treacă-meargă (deşi, fără îndoială că cineva din afară ar fi putut imediat să se întrebe ce legătură aveau toate acestea cu creştinismul), dar acum, să ajungă să i se propună aceste orătănii languroase drept maestru de meditaţii, asta i se părea a fi prea de tot!

Părintele Serafim îi explică atunci cu răbdare faptul că în ,,Vechiul Testament” cuvântul care exprimă starea de meditaţie are rădăcina haga, care este tradus în limba greacă sub forma lui melete-meletan şi care în limba latină se traduce prin meditari-meditatio. Rădăcina termenului său originar înseamnă ,,a murmura în şoaptă”. Aceeaşi rădăcină desemna adesea şi strigătele animalelor, spre exemplu răgetul leului, ciripitul rândunicii şi gânguritul porumbelului, precum şi mormăitul urşilor.

,,După cum vezi, aici pe Muntele Athos ne lipsesc urşii. Iată de ce te-am condus lângă aceste turturele. Învăţătura lor pentru tine este, oricum, aceeaşi. Trebuie acum să meditezi totodată şi cu gâtul, folosindu-l nu doar pentru respiraţie, ci şi pentru a murmura în şoaptă numele lui Dumnezeu zi şi noapte.

Atunci când eşti fericit, tu îngâni chiar fără să-ţi dai seama un cântecel, ori eventual murmuri câteva cuvinte fără nicio semnificaţie şi, în acele clipe, acest murmur face să-ţi vibreze întreaga fiinţă într-o bucurie simplă şi senină.

Meditaţia profundă înseamnă deci să laşi să răsune în tine ciripitul acestei turturele, înseamnă de asemeni să laşi să urce în tine  şi să debordeze cântecul ce se naşte în inimă, la fel cum ai lăsat să te invadeze parfumul florii… Meditaţia înseamnă totodată să respiri cântând lăuntric, fără sunete exterioare.

Fără să urmăreşti încă să le găseşti semnificaţia profundă, îţi propun să repeţi continuu, să murmuri, să îngâni, să faci să vibreze profund şi plenar în tine aceste cuvinte care umplu de iubire pentru Dumnezeu inimile călugărilor de la Muntele Athos: Kyrie eleison, Kyrie eleison. Tânărul nostru nu era acum prea încântat, căci el deja cunoştea demult semnificaţia cuvintelor greceşti Kyrie eleison: Doamne miluieşte.”

Intuindu-i foarte bine starea, părintele Serafim zâmbi:

,,Da, şi aceasta este una dintre semnificaţiile expresiei, dar să ştii că mai există şi altele, de pildă: Doamne, Dumnezeule, Te implor trimite asupra mea Duhul Tău Sfânt. Lasă binecuvântarea Ta divină să coboare asupra mea şi a tuturor! Fie Numele Tău în vecii vecilor binecuvântat! Dar ţi-am spus că nu este încă momentul să insisti asupra semnificaţiilor, fiindcă la momentul potrivit ele ţi se vor revela de la sine, mai devreme sau mai târziu. Pentru moment să ştii că este suficient să devii sensibil şi foarte atent la vibraţia tainică şi înălţătoare pe care aceste cuvinte o trezesc în inima ta şi în corpul tău. Urmăreşte apoi să armonizezi această vibraţie care apare atunci, cu ritmul respiraţiei tale. Când eşti asaltat de prea multe gânduri, revino uşor doar la această invocaţie, respiră cât mai profund, menţine-te cât mai drept şi nemişcat şi vei cunoaşte astfel un moment de ISIHIA, pacea profundă interioară pe care Dumnezeu o dăruieşte celor care îl iubesc.”

Curând după aceea tânărul nostru era deja foarte familiarizat cu expresia respectivă (Doamne miluieşte). După încă câtva timp, el chiar ajunsese să nu o mai repete numai cu buzele, ci şi cu inima.

Atunci el nu mai căuta deloc să pătrundă mental sensul cuvintelor, iar repetarea lor continuă îi inducea uneori o linişte profundă, extatică, ce până atunci îi fusese complet necunoscută. El a descoperit astfel gradat ceea ce trebuia să fi fost atitudinea interioară a Apostolului Toma, atunci când L-a descoperit  pe Christos reînviat. Se ştie că el a rostit atunci: Kyrie eleison, Domnul şi Dumnezeul meu.

Invocaţia aceasta simplă îl scufunda uneori fulgerător într-o stare de imens respect pentru tot ceea ce  există, dar şi de adoraţie copleşitoare pentru ceea ce se află ascuns la rădăcina oricărei existenţe. Părintele Serafim i-a spus: ,,Acum este bine să ştii că nu mai eşti departe de a medita precum un om.Tocmai de aceea vreau să te învăţ acum meditaţia lui Avraam.”»

(Scrieri despre isihasm – Jean-Yves Leloup)

Recomandări: Atlantisra, Bucegi naturaCarla, Colţu cu muzică, Gabrielle, George, Ioan Usca, Mirela, Rokssana, Schtiel, Shyna, Theodora, Visualw

21 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita

21 de răspunsuri la „A medita precum o pasăre

 1. Pingback: There is no spoon « O lume in imagini

 2. Pingback: Trecutele iubiri – Partea a IV-a: Christine (1/2) | Per aspera ad astra

 3. Pingback: Do you hear ?! « schtiel

 4. Pingback: Destinul… « lunapatrata

 5. …”o linişte profundă, extatică”.. Da, asta doresc tuturor sa ajungem sa cunoastem, sa traim. Asa ne mai grabim in viata asta, ca nu avem timp sa traim cu adevarat.

  Apreciază

 6. Pingback: Aventura « Ioan Usca

 7. Pingback: Vă plac testele? « Gabriela Elena

 8. Pingback: Muzică de seară…I, I follow, I follow you…… « Alice Georgiana

 9. Pingback: poveste de iubire intre Sofronica si Nelutu « Rokssana's Blog

 10. Lasand la o parte faptul ca nu sunt de partea celor care cred ca incantatile, invocatile, rugamintile adresate unui D-zeu imaginar sunt firesti, sunt reale…sau a acelora care se inregimenteaza in limitele oferite de vrun cult religios, au o baza reala, totusi sunt de acord ca INTREAGA natura este meditativa. Chiar atunci cand apar tensiuni generate de instincte, tot acestea le „spun” ca imediat sa-si descarce tensiunile, pe loc, spontan, instantantaneu, fara sa opreasca nimic (interiorul lor nu are aceasta posibilitate).
  Meditatia constienta este calitativ superioara celei ce se manifesta in natura…dar dupa ce ne-am burdusit memoria si inconstientul cu o multime de cunostinte, de resentimente, experiente neterminate, este mult mai greu de obtinut starea de relaxare de la care pleaca starea meditativa……

  Apreciază

 11. Cu siguranta asta este „credinta”…a te baza pe ceva ce nu sti…
  Eu sustin ca nu te poti baza decat pe ceea ce ESTE, pe realitatea vesnic noua, vie, mirobolanta. A merge in pas nu ea , a rezona, a curge in Existenta inseamna TRAIRE. Oamenii au ajuns sa traiasca conceptual, sa se bazeze pe credinte, filosofii, sisteme, iesind din Existenta, din realitate, fiind defazati. Asta genereaza nemultumire, suferinta, tensiune. Este normal. A rupe legatura cu intregul este de fapt o instrainare fata de interioritatea ta, o supravietuire la periferia fiintei…Dar TU esti in CENTRU, iar acesta trebuie descoperit, se cere, se vrea descoperit, iar suferinta este aceasta LIPSA. Este mai simplu decat pare, dar mai complicat decat am vrea…

  Apreciază

 12. A (se) privi în interior. Suferința, într-adevăr, ne dezvoltă foarte mult, dacă o acceptăm.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s