Înapoi acasă

http://video.crestinortodox.ro/cyRF5mqsgru/Colind_traditional_din_Tracia.html

Înapoi acasă

« Tânărul discipol al părintelui Serafim a mai rămas după aceea încă câteva luni pe Muntele Athos. Rugăciunea cea simplă a lui Iisus, ,,Avva” (,,Tată Ceresc”), îl propulsa adeseori în abisuri fără margini şi fără fund, aducându-l uneori în pragul unei adevărate beţii extatice: ,,Nu sunt eu cel care trăiesc acum, Christos cel veşnic trăieşte în mine”, putea să spună el atunci, la fel ca Sfântul Pavel. Când era copleşit de aceste stări, în el apărea o mare umilinţă şi dorinţa intensă de intervenţie în favoarea celorlalţi, care se manifesta printr-o dorinţă arzătoare ,,ca toţi oamenii să fie salvaţi din starea în care se aflau şi să atingă plenitudinea extatică a cunoaşterii Adevărului”. El devenise acum precum o flacără vie; ardea mereu în focul iubirii. ,,Ardea tot timpul şi totuşi nu era niciodată consumat”. Trăia de asemeni adesea sublime viziuni luminoase. Unii spuneau chiar că l-ar fi văzut mergând deasupra apelor sau rămânând extaziat şi imobil la câţiva metri deasupra solului…

La un moment dat, Părintele Serafim a venit şi a început să ţipe la el: ,,Gata! Ajunge! Şi acum ia-ţi lucrurile şi pleacă!” Şi astfel părintele Serafim îi ceru tânărului său discipol să părăsească Athosul şi să se reîntoarcă acasă ca să vadă acolo ce va mai rămâne din minunatele sale rugăciuni şi meditaţii isihaste!

Tânărul discipol isihast a plecat imediat  după această discuţie, fără a mai întreba de ce i se cerea tocmai aceasta. Revenit înapoi în ţara sa de origine, cunoscuţii  săi îl găsiră slăbit. Lor nu li se părea a fi nimic spiritual sau dumnezeiesc în barba sa aproape murdară şi în aerul său neglijent. Dar toate acestea şi multe altele acum, pe el nu îl mai tulburau absolut deloc, căci el nu putea să uite învăţătura stareţului Serafim.

Când uneori se simţea prea agitat, nemaigăsind aproape deloc timp şi pentru el însuşi, renunţa pentru o clipă la tot şi la toate  şi se ducea pe terasa unei cafenele ca să mediteze acolo ca un munte. Când simţea cum se amplifică în el orgoliul, vanitatea, îşi amintea fulgerător de mac. ,,Orice floare se vestejeşte” îşi spunea el atunci, şi inima sa se îndrepta din nou spre lumina lui Dumnezeu cea nepieritoare. Când în alte situaţii tristeţea, mânia, dezgustul îi invadau sufletul, el se retrăgea în singurătate şi începea să respire profund şi ritmic, precum oceanul. Făcând aceasta el simţea în scurt timp cum se punea la unison cu Suflul lui Dumnezeu şi atunci, plin de umilinţă, îi invoca Numele murmurând: Kyrie eleison. Când adeseori contempla suferinţele, răutatea şi neputinţa semenilor săi, îşi amintea imediat de meditaţia lui Avraam.  Când era calomniat sau atunci când era nevoit să asculte diferite infamii cu privire la persoana lui, îşi regăsea din nou fericirea şi candoarea de copil al lui Dumnezeu meditând împreună cu Iisus. În exterior, pentru ceilalţi el era un om ca toţi ceilalţi. Nu urmărea niciodată să aibă aerul unui sfânt. După 7 ani de la întoarcerea sa de la Muntele Athos el uitase chiar să mai practice, fie şi o dată pe lună, metoda ascultării interioare isihaste. Dar cu toate acestea, ceea ce nu a uitat niciodată era şi va rămâne să îl iubească pe Dumnezeu clipă de clipă şi să meargă mai mereu în prezenţa Lui. »

(Scrieri despre isihasm – Jean-Yves Leloup)

Recomandări: Alice, Androxa, Atlantisra, Carla, Child again, Colţu cu muzică, G1b2i3, Gabrielle, George, Ioan Usca, Mirela, Peter, Ragnar, Rokssana,  Schtiel, Shayna, Stropi de suflet, Supravieţuitor, Theodora, Visualw 

31 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita

31 de răspunsuri la „Înapoi acasă

 1. Autorul naşte câteva întrebări, lăsându-le fără răspuns. În acest episod este vorba de motivul pentru care discipolului i s-a cerut să plece. Se subânţelege oare că motivul ar fi chiar chiar starea lui de înălţare, profunzimea crezului?
  Neapărat trebuie să recitesc cartea…

  Apreciază

 2. Cred că, în primul rând este vorba de a testa puterea meditaţiei sale în mijlocul oamenilor. Apoi, că Dumnezeu poate fi la fel de aproape de noi oriunde ne-am afla, în orice condiţii.

  Apreciază

 3. Pingback: Motiv serios… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

 4. Pingback: Motiv serios… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

 5. Pingback: 8 – Moon valley « O lume in imagini

 6. Pingback: topul celor mai frumoase cîntece de Crăciun – etapa I (5) « Colţu' cu muzică

 7. Pingback: Moşi de altădată « Ioan Usca

 8. Pingback: Uneori femeile surad « Rokssana's Blog

 9. Pingback: Emily Carr(13 decembrie 1871 – 2 martie 1945), pictorita canadiana « my heart to your heart

 10. Iisus spune discipolilor cum a fost el urgisit de acestia. Cum nu i s-a dat mancare, imracaminte, cum n-a fost vizitat in inchisoare…La intrebarea plina de uimire a acestora…cand s-au petrecut toate aceste nedreptati fata de Iisus, aceste la raspinde…”Cand ati facut acestea unui frate mai mic…mie mi-ati facut”.
  Asa ca de cate ori aud cum il mai iubesc… si-l tot iubesc oamenii pe D-zeu…mi se face „usor” …GREATA.

  Apreciază

  • Cine se laudă, în zilele noastre, cu așa ceva? Eu n-am auzit pe nimeni să spună că Îl iubește pe Dumnezeu. Cu toate că, fie și numai prin cuvânt, și tot ar fi ceva…

   Apreciat de 1 persoană

   • Cum sa nu?! Sunt pline blogurile cu declaratii de iubire pentru D-zeu, Iisus si toti sfintii…

    Apreciază

    • Eu credeam că, mai degrabă cu rugăciuni și cerințe…

     Apreciat de 1 persoană

     • Asta nu exlude rugaciunile si cererile de pomana…
      Eu tot spun…sa renuntam la borboroseala de cuvinte „sfinte”, de implorari, de cereri, de lamentatii. Nu putem deveni compasionali, iubitori, generosi…la cerere. Cand iubesti…IUBESTI, nu o tot spui, o tot declami, o tot scoti in fata. Nu ce iese din gura este adevarat, Oamenii sunt din ce in ce mai ipocriti CU EI INSISI. Asta este cu adevarat o mare problema…

      Apreciază

      • Sunt de acord. Și pe mine mă enervează când văd cuvinte spuse fără a fi simțite, de genul ,,supercalifragilistic”….,,minunat”, ,,te pup”, etc. Vorbe goale (le mai spun și eu câteodată, dar prefer să le păstrez sensul).
       Dar, pe de altă parte, mi-ar plăcea să mi se spună cuvinte frumoase, nu doar din cele dure, seci, reci sau mincinoase.
       Suntem dornici de iubirea adevărată din cuvinte, corelată cu fapte, desigur.

       Apreciat de 1 persoană

       • Vorbele trebuie sa plece din inima, cum spune Iisus… este important ce scoatem din gura…si scoatem din prea plinul, sau prea …golul nostru. Si ca sa nu se vada prea golul, devenim ipocriti, incepum cu formalisme, cu banalitati, cu automatisme.Ma ingrijoreaza sa vad cum niciodata oamenii nu sunt ACOLO, nu sunt pe „faza” cum se mai zice. Parca sunt beti si vorbesc in dodii?! Una vorbim si alta intelegem. este greu de rezonat cu asemenea oameni. In plus, pentru mine si nu numai, este un handicap faptul ca nu ne putem privi in OCHI. Atunci se petrece o transformare, oamenii devin, vrand-nevrand…parca mai responsabili. Incepe sa vorbeasca „gura pacatosului”

        Apreciază

        • Se spune că energia cuvintelor frumoase transformă; la fel și cea a cuvintelor urâte. Probabil că doar prin repetare.
         Da, oamenii nu se mai privesc în ochi sau se privesc doar pentru a se manipula; nu pentru a vedea dincolo de cuvinte.

         Apreciat de 1 persoană

         • Energia este aceiasi…noi ii dam „sensul”… Pentru a te trannsforma, intr-un sens sai altul, TREBUIE sa rezonezi cu acele vorbe. Daca nu rezonezi…trec pe langa tine…si vorbele frumoase si cele „urate” incarcate negativ.
          Cand vorbesti prin „viva voce” cu cineva, cum sa nu-l privesti in ochi?! De fapt vorbesti cu cel din „adanc”, iar ochii sunt usa de intrare.

          Apreciază

          • Repetarea anumitor cuvinte de un număr suficient de ori, duce la formarea unui program în subconștient. Nu uităm nimic niciodată. E doar impresia că am uitat. Totul se păstrează în memorie. Nu trece nimic pe lângă noi, deci. Trebuie să știm doar, cum să accesăm.
           La schitul din Cetățeni, într-o pictură veche, se mai văd doar ochii lui Iisus. Diaconul de acolo a zis că acei ochi i-au schimbat viața și l-au adus la schit. Ne-a rugat să-i privim și noi. Erau adâncurile apelor, ale cerurilor și o bunătate învăluitoare.

           Apreciat de 1 persoană

          • Da, in subconstient sepastreaza totul, dar in ceea ce priveste modul cum iti „schimba” viata „ceva”, acel ceva poate fi doar in INCHIPUIREA ta(?!). Puterea imaginativa a omului este formidabila, iar in clipa in care iti induci anumite „credinte”…acestea se manifesta „aievea”. Sunt relatari ale unor „intalniri” cu Divinitatea, cu sfinti, cu Maica Domnului, a celor care cred in ei…In alte culte aceste intalniri sunt cu „sfintii”, cu personajele importante ale cultelor respective, cu divinitati ale cultelor , care arata dupa cum isi imagineaza fiecare. Sunt stari induse, Acestea pot deveni piedici, atunci cand te cramponezi sa ramai la acest nivel imaginativ. Starile de beatitudine devin ele insele o piedica…

           Apreciază

          • Da. Sigur că imaginația este importantă. Sunt tehnici care se bazează pe imaginație și altele care încearcă s-o înlăture. Mai e vorba și de trăsături individuale care fac ca o persoană să se dezvolte mai bine cu ajutorul imaginației și alta fără… Călugării erau sfătuți să-și folosească mai puțin imaginația, tocmai pentru a nu-i induce în eroare.

           Apreciat de 1 persoană

          • Nu asta este problema, problema este ca TOTI erau sfatuiti LA FEL, chiar daca toti nu ersau la fel
           Voi scrie intr-un articol despre „felul” cum putem fi…

           Apreciază

          • Erau sfătuiți, dar nu li se impunea. Se dau și exemple de folosire a imaginației.

           Apreciat de 1 persoană

          • Orice mi-ai spune…inregimentarea intr-un cult, in canoane si dogme in teozofii… este o LIMITARE, o forma subtila de exploatare. Mie imi „sare” in ochi aceasta evidenta.

           Apreciază

          • Nimeni nu e obligat să facă nimic, legat de acest subiect. Mi se par muuuult mai limitați ateii, scientologii etc.
           Da, am făcut odată un ,,curs” care putea fi continuat doar dacă depuneai un jurământ (că nu vei divulga ,,metodele” folosite etc.). Și am renunțat. ASTA era o limitare, într-adevăr.

           Apreciat de 1 persoană

          • Nu cred ca sunt grade de limitare, sau mai bine zis nu conteaza. Un drum inchis este un drum care nu duce nicaieri. Si teistii si ateistii sunt pe acest drum.

           Apreciază

          • Dar cine hotărăște ce drum e închis și ce drum nu este?

           Apreciat de 1 persoană

          • Alegerile erprezinta starea confuza. In ceea ce priveste drumul pe care merge omenirea, este evident ca este gresit. Oare trebuie sa alegem intre a fi iubitori sau egotici?! La asta se reduce totul.

           Apreciază

 11. Eu Calin ti-am dat voturile negative, iti vei da seama fctie de ce spui la ce anume ti le-am dat daca nu ti-e cu suparare ca te contrazic,de fapt nu eu o fac ci chiar tu.
  1. Generalizarea este un dos de necunoastere. Adica, o ascundere prin generalizare a necunoasterii.Exprersii ca ateistii si teistii sau oamenii fac sau dreg sau nu fac sau nu dreg sau pot sau nu pot este o aplicatie prin care iti contrazici singur propria marturisire de credinta, aceea ca fiecare om e unic, sper ca am retinut bine. Fiind unic n-ai de unde sa stii ce i se va intampla si cum se poate scimba viata lui, uneori intr-o clipa, in bine sau in rau, desigur.
  2. Siguranta pe care o afisezi in a contrazice starile altora imi da fiori reci pe spinare. de unde stii tu Adevarul lor? Stii Adevarul? Care e adevarul?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s