Din scrisorile lui Valeriu Gafencu – 1

Din scrisorile lui Valeriu Gafencu

«31 ianuarie 1948

În toate împrejurările roagă-te lui Dumnezeu să se împlinească voia Lui. Văd lucrarea lui Dumnezeu în sufletele voastre. Văd purtarea Lui de grijă. Şi sunt atât de mulţumit!

Dragostea este cea mai mare virtute. Dragostea este însăşi desăvârşirea. Când dragostea, în loc să o dărui  Izvorului a tot binele, lui Dumnezeu şi, prin El, aproapelui tău, o dărui acestei lumi pământeşti, deci îi răstorni sensul, ea devine din cea mai minunată virtute, cea mai primejdioasă patimă.

Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu atâtea daruri, încât prin stăruinţa în virtute, cu ajutorul Părintelui Ceresc, el poate să se mântuiască. Dumnezeu i-a dăruit atâţia talanţi pentru ca prin ei omul să poată lupta, să poată să se apropie de El, să dăruiască şi să se jertfească. În măsura în care nu întrebuinţăm bine ,,talantul” pe care ni l-a încredinţat, suntem robi păcatului.

Aşadar pentru fiecare din noi se pune problema întrebuinţării talanţilor dăruiţi de Dumnezeu. Nu este permis nici a întrebuinţa spre rău talantul şi nici a-l îngropa în pământ. ,,Ale Tale dintru ale Tale, Ţie Îţi aducem de toate şi pentru toate.” Ceea ce ne-a dăruit Dumnezeu, Lui să-I dăruim. El ne-a dăruit iubirea, Lui să I-o dăruim.

Ispăşim în această viaţă şi în viaţa veşnică. În această viaţă, ispăşirea prin suferinţă are două aspecte: un rol ispăşitor şi un rol curăţitor. În viaţa veşnică ispăşirea prin suferinţă este chin veşnic. De aceea se cuvine să-I mulţumim Domnului când ne pedepseşte aici, în viaţa aceasta. Deci să fim foarte atenţi la felul în care folosim darul lui Dumnezeu.»

(Sfântul închisorilor – Mărturii despre Valeriu Gafencu, adnotate de monahul Moise)

Sărbători senine!

Alice, Ana, Androxa, Atlantisra, Bucegi natura, Carla, Carmen, Child again, Colţu cu muzică, Deepiny, Elena, G1b2i3, Gabi, Gabrielle, George, Ioan Usca, Lolita, Mirela, Oana Clara, Peter, Ragnar, Raul Săran, Rokssana, Samsara, Schtiel, Stropi de suflet, Supravieţuitor, Theodor, Theodora, Vizualw

10 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita

10 răspunsuri la „Din scrisorile lui Valeriu Gafencu – 1

 1. Pingback: 10 – Dallol « O lume in imagini

 2. Pingback: Rainbow roses « schtiel

 3. ,Mesajele des rostite de Iisus: „bucurati-va” si „fiti treji” !
  Niciodata nu a spus „suferiti”, „chinuiti-va”… Iisus nu a avut stapan si nici nu s-a umilit in fata cuiva… Apoi a mai adaugat: „daca Eu am reusit, ASA PUTETI SI VOI”…deci ca El.
  Referitor la temeri, a mai spus: „am fost tot timpul aici si ni m-ati prins”
  dar si „la timpul acela si ceasul acela, nu exista gaura de sarpe in care Fiul Omului sa se ascunda” Concluzia: asa cum sunt fisierele fiecarui elev cu nume si nr. matricol pe ele, asa si clipele omului, doar ca „nr matricol” este inlocuit de „timp” – fiecare moment cu identitatea sa. Asa se spune si in Ecleziastul… Deci nimic a se teme, caci „la timpul” cuvenit toate se vor intampla dupa rostul lor…
  Atunci ce ne ramane noua? „Reactia individuala” fata de „stimulii” adusi de momentul timp respectiv! Oricum, sunt doar „teste” nuimic altceva…

  Sarbatori linistite, le meriti cu prisosinta…

  Apreciază

 4. Sa-I multumim Domnului pentru tot ce ne-a harazit si sa gasim energia,inteligenta,inspiratia sa nu risipim darurile divine! ///Am venit neinvitat,dar si in Casa Domnului,Biserica intri pt. ca simti Chemarea…///Sarbatori binecuvantate!

  Apreciază

 5. sarbatori cu armonie si bucurie 🙂

  Apreciază

 6. Frate,niciodata sa nu te consideri de prisos. Acolo unde esti,esti cu Voia Lui Dumnezeu. Si ai un rost anume de implinit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s