59 de principii ale profesorului de succes (48)

după Ion-Ovidiu Pânişoară

Principiul explicaţiei

Metoda explicaţiei este folosită în scopuri strict didactice, de transmitere a unor noi cunoştinţe şi mult mai puţin când vorbim despre crearea unei atmosfere pozitive în clasă sau despre motivarea elevilor pentru a face un anumit lucru.

Folosirea explicaţiei ar fi utilă în cazul motivării elevilor pentru a urma o indicaţie. Astfel ar creşte procentajul elevilor care ar urma indicaţia şi s-ar implica profund în sarcina propusă de cadrul didactic. Nimănui nu-i place să urmeze ordine, însă, având motivaţia acestor ordine, totul pare a avea un aspect de mai puţină constrângere. Explicaţia unui lucru îl face mai uşor de acceptat, induce sentimentul de siguranţă şi de control a situaţiei. Mai departe, chiar ideea de explicaţie (şi nu conţinutul explicaţiei ca atare) este suficientă pentru a provoca acceptarea din partea celuilalt.

Cadrul didactic trebuie să-şi argumenteze de fiecare dată comanda, pentru ca elevii săi să urmeze indicaţiile sale: ,,Vei face zece exerciţii deoarece numai aşa poţi înţelege/căpăta capacitatea de a rezolva rapid” etc. Deseori, chiar şi explicaţiile absurde sunt mai convingătoare decât lipsa explicaţiei.

Concluzie:

,,Folosiţi principiul explicaţiei şi legea cuvântului deoarece, atunci când vreţi să fiţi siguri că elevii vor urma indicaţiile dumneavoastră!”

Recomandări: Atlantisra, Carla, Colţu cu muzică, Deepiny, George, Ioan Usca, Ragnar, Remer Ra, Rokssana, Schtiel, Theodora, Vizualw

 

12 comentarii

Din categoria Material didactic, Psihologie şi pedagogie

12 răspunsuri la „59 de principii ale profesorului de succes (48)

 1. Pingback: Apus de an « Gabriela Elena

 2. Eu foloseam cu succes cuvintele „haideţi să vedem de ce…”. Aproape întotdeauna, atenţia celor din faţa mea era mai mare.

  Apreciază

 3. Pingback: Cats & Dogs « O lume in imagini

 4. Pingback: She « schtiel

 5. Pingback: cele mai cele din paporniţă (3) « Colţu' cu muzică

 6. Pingback: O mie şi una de zile – 8 « Ioan Usca

 7. Pingback: topul anului (5) – “vechituri” « Colţu' cu muzică

 8. Pingback: Revelionul bloggerilor (Kriminalroman) – 1 « Ioan Usca

 9. Pingback: Sondaj Avangarde: USL ar obtine 59% din voturile romanilor si 85% din cei chestionati considera ca tara merge intr-o directie gresita « Hai ca se poate!

 10. Pingback: ceea ce judeci vei trai « Rokssana's Blog

 11. Pingback: Rainy « schtiel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s