Calea rugăciunii – Sfântul Ioan Casian (2)

Calea rugăciunii – Sfântul Ioan Casian

(…) ,,După cum am mai spus, este adevărat: ţinta profesiunii noastre constă în Împărăţia lui Dumnezeu sau în Împărăţia cerurilor; dar calea noastră este puritatea inimii, fără de care este cu neputinţă ca cineva să atingă această ţintă. Ochind-o aşadar cu grijă, pentru a ne afla calea, ne îndreptăm direct spre ea, ca pe o linie trasă cu îndemânare. Când gândurile noastre se abat câtuşi de puţin, noi ne întoarcem de îndată la ea, şi corectăm din priviri această rătăcire, întocmai ca şi cum am folosi o riglă. Acest principiu, ajutându-ne să ne adunăm toate puterile pentru a le aţinti asupra unicului ţel, ne va înştiinţa de îndată ce mintea se va îndepărta de la direcţia pe care şi-a propus-o.” (Convorbiri).

(…) Scopul vieţii creştine este gnosis, viziunea lui Dumnezeu, participarea la viaţa Sfintei Treimi, domnia Fiinţei-Iubire, iar metoda este praktikè, purificarea pasiunilor şi a gândurilor (logismoi), purificarea inimii. ,,Ţelul lui praktikè este purificarea minţii şi a inimii şi slobozirea lor din gheara patimilor”. (…) La fel ca la Evagrie, puritatea inimii este pentru Casian o stare de libertate şi de nonataşament şi el insistă asupra descrierii dificultăţilor ce pot fi întâlnite pe această cale a eliberării; ataşamentul faţă de lucruri oricât de neînsemnate poate fi la fel de îngrăditor ca cel pentru lucrurile importante; am putea adăuga că ataşamentul faţă de aspectele ,,subtile” (practici spirituale, doctrine, percepţii subtile elevate etc.) poate constitui o piedică la fel de mare ca şi ataşamentul faţă de lucrurile ,,grosiere” cum ar fi averea, reputaţia sau mâncarea.

Cei care uită să privească în oglinda pură a inimii lor, care se ataşează de imaginile şi de reflexiile care se perindă pe ea, nu vor vedea lumina pură; însă puritatea inimii nu se dobândeşte niciodată ,,o dată pentru totdeauna”, ci oglinda trebuie spălată în fiecare dimineaţă de toată necurăţia întipărită pe ea.

(…) ,,Dovadă limpede că nu atingi dintr-o dată desăvârşirea numai prin goliciune, prin renunţarea la averi şi prin dispreţuirea slavei lumeşti, dacă nu adaugi şi această iubire, ale cărei diferite mădulare le descrie Apostolul. Or, ea nu şade decât în curăţenia inimii. Căci a nu cunoaşte nici pizma, nici înfumurarea, nici mânia; a nu fi dezmăţat; a nu-ţi urmări doar propriul interes; a nu te bucura de nedreptate; a nu ţine deloc cont de rău şi tot restul: ce este oare asta dacă nu jertfa către Dumnezeu a unei inimi desăvârşite şi foarte pure, pe care o păstrezi mereu neprihănită de orice patimă?” (Convorbiri)

Această căutare a purităţii inimii nu este doar o căutare a paradisului pierdut, a inocenţei pierdute, o întoarcere la integritatea adevăratei noastre naturi, ci chiar căutarea Împărăţiei în sensul în care iubirea este cea care purifică şi izbăveşte totul.

A face orice fără iubire, iată ce face omul necurat; infuzarea iubirii în toate faptele noastre, iată ce le transformă şi le purifică din interior, la fel ca focul, după cum spun vechii alchimişti – ,,când focul a pătruns în inima plumbului, acesta devine aur”: ,,Puritatea inimii va fi deci singura măsură a faptelor şi a dorinţelor noastre. Pentru ea trebuie să luăm calea singurătăţii, să suferim în ajunare, veghe, muncă, goliciune, să ne dedăm lecturii şi practicii celorlalte virtuţi, neavând alt ţel, prin ele, decât de a ne face şi păstra inima de nepătruns pentru toate patimile cele rele, şi de a urca, prin tot atâtea trepte, până la desăvârşirea iubirii.” (Convorbiri)

(Jean-Yves Leloup – Scrieri despre isihasm)

Recomandări: Colţu cu muzică, G1b2i3, Gabriela Savitsky, Gabrielle, George, Ioan Usca, Max Peter, Ragnar, Robert, Rokssana, Schtiel, Shayna, Vizualw

18 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita

18 răspunsuri la „Calea rugăciunii – Sfântul Ioan Casian (2)

 1. Pingback: Endless love « O lume in imagini

 2. Pingback: Cu nepasare… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

 3. Pingback: Time – 7 « schtiel

 4. Pingback: Soluţii « Ioan Usca

 5. Pingback: matinale – 44 « Colţu' cu muzică

 6. Pingback: Calut troian se caută la dinţi? « Gabriela Savitsky

 7. Pingback: 1503 , Dame di Cartone « schtiel

 8. Pingback: Cup « O lume in imagini

 9. Pingback: Ar fi fost fără cuvinte o sâmbătă și nu o ” Miercure fără cuvinte” dacă nu mi-ar fi plăcut : ” Am fost la un mic miting și noi !” « Dictatura justitiei

 10. Draga Lili,
  Doua vorbe despre Povestea parfumata, in caz ca ai timp si chef sa scrii!
  Povestea parfumata continua cu tema Parfumul unui poem. Se publica de vineri seara pana sambata seara.
  Peste doua saptamani vom aniversa Un an de poveste parfumata, asa ca in sambata din 25 februarie vom posta Parfumul povestii parfumate, in care fiecare e rugat sa exprime cam ce ii spune si ce inseamna pentru el acesta zi a povestii noastre. Iti multumesc si te astept! Ultimele trei editii au marcat recorduri de participare : pana la 21 povesti interesante la una din teme, toate pline de farmec. Am si o surpriza la aniversare, dar o sa va spun atunci despre ce e vorba. O zi incantatoare!

  Apreciază

 11. Pingback: Time – 8 « schtiel

 12. Pingback: Parfumul Poveștii Parfumate. Sau când povestea împlinește un an « Mirela Pete. Blog

 13. Pingback: Scrie, amuză-te, votează și vei fi premiat! Concurs de satiră | Grupul "porcilor abjecti"

 14. Pingback: cuvinte mici… cu efecte mari « Rokssana's Blog

 15. Pingback: Parfumul unui poem. Les Fleurs du Mal « Mirela Pete. Blog

 16. marian

  Spune apostolul Pavel :” Daca DRAGOSTE NU E ….NIMIC NU E!” Inlocuieste DRAGOSTE cu DUMNEZEU si vezi si tu ce iese. De fapt se spune la un moment dat { nu stiu cine si nici nu ma intereseaza} in Biblie ” despartiti de Dumnezeu nimic nu veti face” .Iubire sau…daruire, cred ca sint similare{ nu spun sinonime…atentie!} deoarece indiferent ce dorim sa facem constructiv fara daruire totul este in zadar.Pana mai ieri ne ingropau zapezile …acum se anunta inundatii…Incotro s-o mai luam noi Bucuestenii ? Poate sa venim cu totii la voi la munte ca…la voi nu pot fi inundatii . Cine a auzit vreodata de inundatii in creierul muntilor …unde traiesti tu cu…elevii tai cu tot ? Plus ursul , vulpea si…ce mai aveti voi pe acolo.Un sfarsit de saptamana cat mai lipsit de griji in continuare lili3d tie si celor dragi !

  Apreciază

  • Au fost şi aici inundaţii… demult, când nu erau diguri de protecţie. Sper să nu se mai întâmple. Pe-aici apar viituri la topirea zăpezilor. Dar, în general e o zonă ferită de aproape toate relele naturii. Poate o să ajungeţi vreodată pe aici. Pensiune nu am, dar sunt unele prin zonă (cam scumpe…).
   Cu prima parte sunt de acord.
   Mulţumesc pentru urări. O să am zile superstresante: voi avea inspecţia specială pt. gradul I (ultimul) şi nimic nu e de ajuns!…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s