Rugăciunea tuturor simţurilor – 2

Auzul

,,Ascultă Israele…”

Prima poruncă este ,,Ascultă”. Într-adevăr, a te ruga nu înseamnă în primul rând a vorbi cu Dumnezeu, ci mai degrabă a tăcea pentru a asculta. Iar ceea ce auzim la început nu este infinita Sa tăcere, ci hărmălaia gândurilor noastre, a reprezentărilor noastre, a conceptelor pe care ni le-am creat de-a lungul veacurilor. Să ascultăm acest zgomot, aceste rumori, puerile sau grandioase, aceste cuvinte care ne spun totuşi ceva despre Dumnezeu. ,,Ceva”… Dumnezeu nu este ,,ceva care vorbeşte”, ci ,,cineva”, a cărui prezenţă rezonează în noi şi dă uneori naştere cântecului, iar alteori cuvintelor profetice – ecouri puternice şi nesigure ale acestei Prezenţe.

A asculta… a deschide urechile… Se spune adeseori că Israel este poporul Ascultării, mai degrabă decât cel al vederii (grecii), dar de ce să privilegiem un anumit simţ în detrimentul altuia, de ce să ne rugăm mai degrabă cu un simţ decât cu altul? Există o ascultare globală, care este o atenţie globală la ceea ce este

Este adevărat că în deşert nu există nimic de văzut. Ochii nu se prea pot sprijini de lumină… dar există cântece de nisip, freamăte de animale şi voci purtate de vânt, cuvinte lăuntrice… ,,Ascultă Israele”.

Poporul care poartă cuvântul lui Dumnezeu este poporul Ascultării.

A te ruga înseamnă a asculta.

Trebuie să ciulim urechile, şi uneori chiar să rezistăm dorinţei de a auzi ceva, până când liniştea va săpa în noi o dorinţă şi mai mare. Să înţelegem că cel care ne vorbeşte nu ne va spune niciodată nimic…

Faptul de a asculta ne înconjoară din toate părţile de tăcere, şi în această linişte sesizăm cât de ,,cu totul Altfel” este Celălalt, şi cât de pregnantă este existenţa Sa…

                                                                         (Jean-Yves Leloup – Scrieri despre isihasm)

Recomandări: Child Again, Colţu cu muzică, G1b2i3, Gabriela Savitsky, George, Ioan Usca, Mirela Pete, Ragnar, Robert, Schtiel, Shayna

Publicitate

26 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita

26 de răspunsuri la „Rugăciunea tuturor simţurilor – 2

 1. Pingback: Nici acest cuvant, nici celalalt… « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

 2. convietuire

  Cred ca cel mai greu e sa ascult….. cu rabdarea celui ce nu asteapta cuvinte, raspunsuri, motive… ci doar sa ascult…

  Apreciază

 3. Pingback: Paperboy « schtiel

 4. Ascultarea de sine e calea rugului aprin! Poţi oare, tu omule, a accepta şi a înţelege întregul atâta vreme cât tu nu-ţi laşi inima să-ţi vorbească?

  Apreciază

 5. Dumnezeu nu este ,,ceva care vorbeşte”, ci ,,cineva”, a cărui prezenţă rezonează în noi şi dă uneori naştere cântecului,

  Dumnezeu este o exprimare umana de neputinta si un reconfort individual salvator.Tot ce este inprejurul sau, ca interpreti sint sarlatani care au gasit un mijloc de inselaciune grosolana.

  Apreciază

  • Poate că aceste înşelăciuni ne apropie de El, într-un fel.

   Apreciază

   • Speram ca biserica ortodoxa Romana sa aibe curajul sa se transforme ca un fluture dintr-o omida intr-un fluture liberator.Mie teama caci cei care conduc asteapta prea mult tinp zeci si sute de ani de zile, facind o sinucidere religioasa colectiva,murind in timp si ateptind cineva sai salveze.Salvarea lor este stiinta si despartira lor de celelalte biserici straine care o domina cu o doctrina invechita de doua mii de ani de zile.Azi un tinar nu mai crede aceste aberati si necesita un UpGrade, Reinoire, fara aceasta modificare majora, moartea este asigurata.In Canada in viitorii 60-80 de ani de zile nu va mai exista religia,sa facut o ancheta aprofondita de personalitati,oameni de stiinta.

    Apreciază

    • Am văzut mulţi tineri mergând la biserică. Mai mulţi decât pe vremea comunismului. Pe de altă parte, părintele Arsenie Boca spunea că şi bisericile vor cădea, dar le vom vedea poleite cu aur.

     Apreciază

     • Biserica Ortodoxa Romaneasca este deosebita din cauza razboiurilor barbare de invazie, preotii in majoritate au facut alianta cu poporul sau sa invinga dificultatile de sute de ani de zile.S-au jertfit pentru binele tuturora si au dreptul sa fie recunascuti ca atare.Sint deacord caci va ramine in Istoria Romana, inca mii de ani de zile ca cel mai mare organizator, salvator de limba,traditie,ect.

      părintele Arsenie Boca spunea că şi bisericile vor cădea, dar le vom vedea poleite cu aur.

      Apreciază

 6. Belsim

  Eu l-as intreba, mai degraba, pe Arsenie Boca ce este rugaciunea. Pentru ca pe J-Y L. nu l-a vazut nimeni invaluit de flacari cand se ruga in inchisoare … Departe de mine de a il desconsidera pe J-Y L. insa credinta pe planeta asta are inima in Romania. Fie ca ne place, fie ca nu. Eu sunt pentru planetarism si universalism, insa credinta si cunoasterea spirituala le-am intalnit ca la ele acasa doar in Romania. Nicaieri altundeva. Peste tot am vazut doar traditii secundare si tertiare ale Adevarului. Ma mira ca romanii nu baga de seama lucru asta. Probabil din cauza ermetismului caruia sunt supusi. Poate asta este si cauza unei credinte de aur: pustnicismul. O tara pustnica.

  Apreciază

 7. Pingback: Miresme de departe…ca să ne fim mai aproape. Poveste parfumată « Mirela Pete. Blog

 8. Pingback: Joaca pe un curcubeu. Fotografii din Cluj « Mirela Pete. Blog

 9. Pingback: Bertalan Székely (8 mai 1835 – 21 august 1910), pictor romantic maghiar « my heart to your heart

 10. Pingback: Lalique perfume bottle. MFC « Mirela Pete. Blog

 11. Pingback: Frunze în exces (cu nori adiacenţi) « Ioan Usca

 12. Pingback: Astăzi, aici « Gabriela Savitsky

 13. Pingback: Ilustratori de top, care îmi plac: Tony DiTerlizzi. Spiderwick Chronicles (I) « Mirela Pete. Blog

 14. Pingback: Miercurea fără cuvinte, dar cu lalele roz « Clipe de Cluj

 15. Pingback: Bertalan Székely (8 mai 1835 – 21 august 1910), pictor romantic maghiar | my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s