Stări sufletești – 8

,,Noi, poeții, când avem o supărare, în loc să o alungăm, îi căutăm un titlu.” Nu este o frază din Baudelaire, ci în mod precis una rostită de San Antonio.” (Comisarul San Antonio – din romanele polițiste ale lui Frédéric Dard).

,,(…) mai multe studii au arătat că faptul de a fi fost deprimat poate uneori să sporească creativitatea; dar cu o condiție, totuși importantă: să nu mai fi deprimat în actualitate! În caz contrar nu mai există deloc creativitate. Trebuie să notăm că aceste studii se referă la subiecți normali, nu la genii sau la creatori consacrați, la care lucrurile sunt, fără îndoială, diferite datorită capacităților lor superioare. Pentru ei, pare să existe în mod clar o legătură între patologia lor mentală (de cele mai multe ori o maladie bipolară, mare amplificatoare a stărilor sufletești) și creativitatea lor. Din nefericire, capacitățile lor creative superioare dau naștere și unor dezechilibre superioare; cum spunea unul dintre pacienții mei, pictor talentat (și cu o bună părere despre sine): Nebunii geniali sunt și mai nebuni decât nebunii normali. Dar, în cazul lor, și pentru că am îngrijit sau am întâlnit câțiva, sentimentul meu este că geniul lor nu se datorează în întregime suferințelor lor, ci faptului că acesta le-a opus rezistență. De multe ori, cineva nu este genial datorită  nenorocirii și a dezechilibrului, ci este genial în pofida nenorocirii și a dezechilibrului.

Pentru a rezuma: dacă cineva a fost deprimat, poate fi mai creativ atunci când s-a vindecat. Dacă este genial, va fi în mod obligatoriu mai creativ, oricare ar fi starea sa. Dar cei care nu sunt nici foști deprimați, nici genii?

Ei bine, în cazul lor, stările sufletești pozitive își recapătă avantajul!

……………………………………………………………………………………………………

(…) faptul de a face același lucru dar în două stări de spirit diferite, atrage după sine consecințe diferite. Stările sufletești care însoțesc toate actele noastre zilnice au mult mai multă importanță decât ne imaginăm. Când vorbim despre a da sens la ceea ce facem, mai ales activităților noastre obișnuite (a face grădinărit, a spăla vasele, a citi o poveste copiilor noștri, a ne face meseria, a oferi locul în autobuz unei persoane în vârstă…), de aici încep lucrurile să se manifeste: ceea ce ne spunem și ceea ce resimțim în momentul în care acționăm poate înzeci sau anula dimensiunea benefică a actelor noastre.

Pentru a trage concluzia asupra subiecților nongeniali (cea mai mare parte dintre noi, totuși), multe dintre studiile referitoare la legătura dintre stările sufletești și creativitate arată că, dacă stările sufletești pozitive ne fac să devenim mai flexibili, cele nepozitive ne fac să devenim mai perseverenți. Și aceste două capacități sunt la fel de necesare creativității: să perseverăm fără să ne încrâncenăm.”

(Christophe André – Stările sufleteşti – Învăţarea seninătăţii)

9 comentarii

Din categoria Psihologie şi pedagogie, Stări sufletești

9 răspunsuri la „Stări sufletești – 8

 1. Poate că depresia poate induce creativitate, dar nu din cea care să ajute sufletele oamenilor, să le aducă ceva pozitiv. Brâncuși, acest geniu din multe puncte de vedere, nu doar al sculpturii (dacă ne gândim doar la aforismele sale, adevărat izvor de înțelepciune ), spune undeva că nu putem crea decât într-o stare de plenitudine, de liniște. Arta adevărată este cea care vindecă contrarietățile interioare ale celorlalți, și nu aceea care le alimentează. ”O sculptură adevărată trebuie să îl vindece pe cel care o privește”.
  Unele informații primite de la vindecători și clarvăzători actuali spun că acum,, Brâncuși este un spirit-terapeut, care îi ajută la vindecări.

  Deci, atenție la arta modernă ! Tot Brâncuși spunea că arta trebuie să aducă informații din lumea esențelor, a ”sferelor celor înalte”, și nu despre propriile trăiri chinuite ale artistului.
  Desigur, cei ca noi, care nu suntem artiști geniali, ci doar oameni obișnuiți, dotați cu un dram de inteligență și de suflet,putem simți uneori că împărtășirea trăirilor noastre ar fi de ajutor celorlalți aflați într-o situație asemănătoare. Pe lângă faptul că ne ajută pe noi să ne descărcăm ! Dar, pentru ca aceea ce facem sau scriem noi să vindece, trebuie să trecem dincolo de trăirile proprii. Asta o spun eu, care rareori am reușit !:) Dar, măcar știu ce e bine…

  Foarte bun articol, dă de gândit ! Mulțumim !

  Apreciază

 2. childagain

  Si mie mi-a placut !:) Pentru ca e atat de adevarata… si nu doar pentru poeti !:)

  Apreciază

 3. Pingback: Parfumul florii de noiembrie (poveste parfumată) « Mirela Pete. Blog

 4. Mi-au umplut inima de bucurie Lili. De mult asteptam o asa postare. Deosebit de frumoasa ca o zi superba de toamna tarzie. Sa ai o duminica superba si tu si toti ceilalti minunati cititori ai tai. BIG LIKE!

  Apreciază

  • Ce (cine?) ți-a umplut inima?
   O zi de toamnă târzie… nu cred că e prea grozavă, chiar dacă e soare… 🙂
   Merci la fel! (Mă abțin :-D)
   Mă duc să caut LIKE-ul!

   Apreciază

   • Of Lili, nu fi si tu asa pesimista. Postarea ta m-a facut sa zambesc. Ma simt ca o oaza de fericire. Viata e minunata si oamenii sunt minunati.

    Apreciază

    • Rămâi așa!… înseamnă că nu trebuie să găsești niciun titlu unei eventuale supărări…
     TOȚI oamenii sunt minunați, că doar suntem UNUL, nu? Și… ai dreptate – viața e minunată, dar nu știm unde să ne uităm. Poate că privim peste oază?… 🙂

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s