Bărbați și femei

,,Bărbații inteligenți știu că femeile sunt admirabil de complexe, o lume ce trebuie explorată, o comoară ce trebuie descoperită. Sunt atât de fascinante încât, în ziua în care ei vor crede că au reușit să cunoască o minte feminină, ar trebui să știe că au greșit diagnosticul.

Bărbații inteligenți sunt conștienți că și cea mai calmă ființă umană își are momentele ei de stres, cea mai ponderată își are reacțiile ei incoerente, cea mai generoasă  își are momentele ei de egoism și, prin urmare, ar trebui să știe că cine nu-și recunoaște greșelile și nu cere scuze, mai ales față de femeia pe care o iubește și față de copiii săi, nu va atinge niciodată maturitatea psihică și nici nu va construi relații sănătoase.” (Augusto Cury)

 ,,A dialoga, verb atât de simplu de pronunțat, dar atât de greu de folosit. A dialoga nu înseamnă a conversa, a vorbi despre lucruri banale, a emite sunete. A dialoga înseamnă a intersecta lumi, a pătrunde în intimitate, a dezvălui experiențe. Un bărbat inteligent nu se teme să vorbească despre sine și să-și declare sentimentele. El știe că dezvoltarea sensibilității nu-i diminuează masculinitatea, ci, dimpotrivă, o îmbogățește.

În mintea majorității bărbaților există mai multe fantasme decât își poate imagina psihologia noastră, mai multe chiar decât în multe filme de groază: fantasma radicalismului, a machismului, a fricii de a lăuda, de a vorbi de iubire, de a-și recunoaște greșelile, de a pretinde mult de la sine și de la ceilalți, a necesității patologice de putere. Bărbații inteligenți practică dialogul cu sine, căci, fără acest dialog nu există cale de a se cunoaște, de a-și învinge fantasmele; fără a învinge fantasmele, nu există cale de dezvoltare a unui Eu, capabil să fie autorul propriei istorii.” (Augusto Cury)

,,Deodată, pe când privea în zare, văzu figura unui bărbat. Pașii lui agitați trădau o dorință puternică, o reîntâlnire, un nou început. Era bărbatul care o abandonase. De departe își desfăcu brațele. Sub aura unei emoții nestăpânite, ea porni să alerge în întâmpinarea lui. El a îmbrățișat-o, a sărutat-o și și-a cerut iertare, afirmând că va înfrunta lumea alături de ea. Avea să navigheze în apele disprețului și în văile batjocurii sociale, dar n-o va mai părăsi niciodată. Iubirea comite nebunii.

Cearta, țipetele, impunerea ideilor nu înseamnă, nici pe departe, un Eu puternic, ci unul slab. A spune ce ne vine în minte, a spune mereu adevărul, nu e întotdeauna expresia unui Eu matur, ci a lipsei de autocontrol. Un Eu puternic și matur își calmează anxietatea, îi ocrotește pe cei dragi, cere scuze fără teamă, arată cu degetul mai întâi spre sine înainte de a vorbi despre greșelile celorlalți, își regândește viața, cere mai puțin și se dăruiește mai mult, nu simte o nevoie maladivă de a-i schimba pe cei dragi, cunoaște, prin urmare, toate literele alfabetului generozității.”  (Augusto Cury)

2 comentarii

Din categoria Citate celebre, Exerciţiu de înţelepciune

2 răspunsuri la „Bărbați și femei

  1. Pingback: Săptămâna cu numărul 3. | Graffiti-uri pe pereţii unei gări

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s