Dragobete

Povestea Dragobetelui 

O legendă spune că Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei și al bunei dispoziții. Acesta mai era numit Cap de Primavară sau Cap de Vară și era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană și cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos și iubăreț nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-și piardă mințile. Un fel de Zburător metamorfozat apoi de Maica Domnului într-o floare.

La daci, era zeul ce oficia la începutul primăverii nunta tuturor animalelor. În mitologia greacă, păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, „pasăre” în grecește însemnând „mesaj al cerului”, iar în timp, această tradiție s-a răspândit și la oameni.

În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, el era sărbătorit la 24 și 28 februarie sau la 1 și 25 martie, potrivit cercetatorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile și mituri”.

De Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țina tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în acestă zi.

Dragobetele este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri (fără indecențele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele căsnicii.

După modelul zburătoarelor, fetele și băieții se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiți pe parcursul întregului an.

Dacă vremea era favorabilă, ei se adunau în cete și ieșeau la pădure hăulind și chiuind, pentru a culege primele flori ale primăverii: ghiocelul și brândușa. Din zăpada netopită, fetele își făceau rezerve de apă, cu care se spălau la anumite sărbători din timpul anului.

Legenda Dragobetelui spune că acesta s-a numit inițial Dragomir, simbolizând zeul iubirii, fiind considerat copilul Babei Dochia.

Deși localnicii sunt de părere că Dragobetele oficia din ceruri căsătoriile între nevorbitoare, cu timpul legenda a luat o altă întorsătură, Dragobetele semnificând venirea primăverii și trezirea naturii la viață.

Legenda Dragobetelui spune că toți aceia care au participat la petreceri în această zi erau feriți de boli, fiind foarte sănătoși. Credințele populare sunt de părere că de Dragobete, gospodarii primeau binecuvântarea cerească a Zeului Iubirii, oferindu-le bunăstare și belșug în case și gospodării.

Legenda Dragobetelui mai spune că apa de pe fragi avea proprietăți magice. Aceasta trebuia strânsă și folosită de către fetele nemăritate, făcându-le mai frumoase ca niciodată, atrăgând privirile băieților.

De Dragobete,  românii serbează dragostea, fiind mai atenți unul cu celălalt, dăruind persoanei iubite cele mai frumoase cadouri.

Sursa

Anunțuri

6 comentarii

Din categoria Exerciţiu de înţelepciune, Material didactic

6 răspunsuri la „Dragobete

 1. frumos articolul tau, sper ca „Dragomir” sa -ti intoarca si tie omagiul prin ce stie el sa faca mai bine 🙂

  O primavara plina de schimbari dorite si necesare, flori si dragoste scumpa mea Lilik, impreuna cu aprecierea si duiosia mea pentru tine
  si o poezie a lui Sorescu pe care ti-o daruiesc cu toata pretuirea mea

  Mă întorc cu faţa
  Spre perete
  Şi le spun prietenilor
  Îndureraţi:
  Mă întorc repede.

  asa cum se deschid aceste flori sa se deschida in fata ta toate lucrurile pe care le-ai atins

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ce frumos ai scris! 🙂
  Îți mulțumesc asemenea. Și dorințele tale curate să se îndeplinească…

  Apreciază

 3. childagain

  Draga mea Lili, sper că Dragobetele ți-a adus și ție un buchet de flori, măcar prin cei dragi și apropiați ! Eu una nu mă dau în vânt după sărbătorile ”tematice” ca aceasta (sau ca mai noul și americanul Valentine*s Day, care mi se pare un kitsch total), dar îmi place să citesc despre tradiții și obiceiuri.
  Îți doresc o primăvară frumoasă, pentru că o meriți ! Desigur, cred că în drumețiile tale vei avea timp să te bucuri de ea.
  Te sărut !

  P.S. E o adevărată nebunie să încerce cineva să intre pe pagina ta: cel puțin o jumătate de oră de buguri, scripturi și blocaje. Am vrut neapărat să îți las un mesaj, altfel mă lăsam păgubașă !
  Păcat, cred că asta îndepărtează vizitatorii. Poate e o problemă tehnică ce se poate rezolva.

  Apreciază

  • Nu știu ce se-ntâmplă cu pagina mea. M-am uitat la setări și nu erau prea multe restricții…
   Nu cred că a existat vreodată pentru mine – și Dragobetele și Valentine – flori am primit cu alte ocazii – de la copii.
   O să fac atâtea drumeții câte voi putea și de primăvară mă voi bucura chiar și printr-o singură floare…
   Mulțumesc mult pentru comentariu, de fapt pentru vizită. Să ai și tu o primăvară cu suflet însorit! 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s