Din scrisori – 26 (Parfumul literelor)

Dragul meu Vis,

,,Lumea se schimbă”

Destul de repede. E de ajuns să te lași în voia Lui Dumnezeu și sincronicitățile răsar la tot pasul. Intenția și primul pas făcut în direcția intenției nasc serii întregi de întâmplări revelatorii sau neașteptate…

Cândva scriam povești pe blogul Mirelei, cu miresme îmbătătoare de mere coapte, de salcâmi, de tei, de copilărie, de iubire, de ploaie… și multe altele. Cândva, trăiam într-o lume total diferită de cea de acum. Timpul era mai diluat, activitățile mai sărace în conținut, stilul de viață se voia unul liniștit, alături de o familie, gândurile și simțirile erau mai limitate și cu o mulțime de principii/restricții pe care le respectam… Dar aveam cuvintele, dincolo de limite, ca unică formulă de evadare din ceea ce era partea urâtă sau limitată a vieții mele…

Privind înapoi, într-o vreme și mai îndepărtată, când adolescența era la graniță cu tinerețea, scriam, scriam, scriam pe caiete pe care le prelucram cu drag, le personalizam, le impregnam cu aromele purității și visurilor de devenire… În acea vreme, a așterne pe hârtie propriu-mi suflet era o trăire premergătoare vremurilor de acum, când sufletul s-a obișnuit să zboare în lumină.

Luam stiloul cu cerneală albastră între degetele subțiri și delicate, dar puternice și începeam să dansez pe hârtia albă creând adesea un balet al mâinii și literelor. Simțeam mirosul de cerneală plutind pe deasupra paginilor cu litere așternute… Îl inspiram ca pe lumina ce îmi trasa pe atunci, un drum anevoios, cu multe piedici. Litere rotunde, ascuțite, dantelate, dansate sau nervoase, pline de iubire sau de melancolie, de tristețe adesea… cu miros de flori de munte, de izvoare, de păduri, de păr în vânt, de aer tare, de zăpadă curată, de copilărie sălbatică, cu zdrelituri, cățărări, jocuri…

Se spune că există o artă și nu doar atât, a literelor, care creează destine, care transformă omul din omidă în fluture, care îi dă aripi de înger și mâini vindecătoare, dacă scrie aceste litere cu propriile sale mâini. Dar pentru asta, trebuie să le găsească, să le așeze în cuvinte pline de iubire, credință, imaginație… Astfel, el va inspira parfumul cernelii și al hârtiei albe, îl va aduce din minte în inimă, va contura pe inimă literele alese și le va trimite apoi în centrul Universului, prin particulele odorifice specifice. care vor atinge în drumul lor planete, sori, comete… Ce stă la baza acestor particule? Te-ai întrebat? Da: e apa și pădurea.

O să construiesc pentru tine litere înflorite cu miros de viorele, brândușe și ghiocei, ca să-ți umpli dimensiunea cu frumos iar tu să creezi cuvinte-inimă și să le împrăștii în curcubeu.

16700461_1874952216117966_3748632391451491214_o

16665582_1874952212784633_6312828236839548414_o

Alte povești parfumate găsiți la Mirela, care a propus și tema de astăzi. Următoarea temă este ,,Parfumul dansului” și este propusă de Irina Bek Silving, pentru 26 martie.

17 comentarii

Din categoria Poveşti parfumate, Proză

17 răspunsuri la „Din scrisori – 26 (Parfumul literelor)

  1. Acum eşti puternică, Lili şi sunt mândră să te văd aşa.
    Ai urcat multe trepte spre tine…

    Apreciat de 2 persoane

  2. Pandhoraa

    Pamantul si apa stau la baza literelor…ce poate fi mai adevarat, curat, pur?
    Cu siguranta acesta e parfumul de netagaduit al literelor 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  3. Mirela Pete

    Bine te regăsesc pe blogul tău, dragă Lili! Îți spun din suflet: La mulți ani, Condeier parfumat și OM minunat!
    Cuvintele tele au reușit să se întrupeze din litere mărețe, precum aripile zborului din fire fragile, creând o armură puternică, stabilă, strălucitoare precum victoria.
    ”Luam stiloul cu cerneală albastră între degetele subțiri și delicate, dar puternice și începeam să dansez pe hârtia albă creând adesea un balet al mâinii și literelor.” Și din litere ieșeau cuvintele cu care scriai povești fascinante. Și continui s-o faci, după ce înățimile, cucerite definitiv, îți oferă câte o binemeritată pauză. Iar literele te așteaptă, așa cum lutul își cheamă olarul să-nvârtă roata.
    Minunată poveste, Lili! Încă odată, la mulți și inspirați ani, condeier iscusit!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Ce bine că ai descoperit arta literelor care creeează destine cu miresme de apă şi pădure! Bun găsit! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. Ganduri-randuri frumoase si curajoase, lasandu-ne sa cunoastem putin din cea care esti, rod al metamorfozelor traversate. Ca un fir rosu, literele. Cu parfumul lor si prin care, asa cum spui mai sus, intr-un comment, mai plangi uneori. 🙂 Superba metafora. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  6. N-am trecut de mult timp pe aici. Am citit toate cele 17 povesti inscrise in editia aniversara, 18 daca e sa luam in calcul faptul ca Mirela a scris doua intr-unul. Eu nu am facut-o inca, dar din toate, acesta imi tulbura realitatea pentru ca asa am structurat si eu in mintea mea idea despre parfumul literelor personale. Cred ca e important ce pot face cuvintele la modul general și cat de mult pot vorbi despre noi, cele personale. Iți doresc sa ai aproape, mereu, parfumul literelor tale, sa le daruiesti cu iubire si drag. Eu le-am simtit aroma si..multumesc.

    Apreciază

  7. Persida

    F.frumos!Deși recunosc, eu nu cunosc toată povestea,am sentimentul că este o poveste trista dar ,stilul melancolic și expresiile :litere parfumate,miros de salcâmi,de tei,de iubire,mă duc cu gândul la copilărie dar și la o persoana care încearcă să lase trecutul cu tristețile lui în urmă și privește cu optimism și bucurie spre frumusețea prezentului și misterul viitorului!

    Apreciază

    • Da. E o persoană care a lăsat în urmă tot ce e rău, până când trecutul a urcat la ea, ca să-și ceară iertare… Și care trăiește în Prezent…
      Mulțumesc!

      Apreciază

  8. Printre litere si parfumuri m-am intors la copilarie, din nou, cu aceasta poveste. Mi-am amintit cat de mult imi placea mirosul caietelor noi si mirosul cernelii – imi plac si azi aceste doua parfumuri. Inspir cu multa placere parfumul literelor scrise cu cerneala care luceste pe pagina ca o lacrima albastra ce tocmai a fost picurata.
    Zile fericite iti doresc!

    Apreciază

Lasă un comentariu