Psihologia femeii agresate fizic și psihic, mentalitatea societății și atitudinea de victimă

E mult timp de când mă gândesc la acest lucru. Vine o vreme când se produc schimbări de paradigmă, desigur, după îndelungate sau intense acumulări cantitative de elemente necesare evoluției, considerând că se produce o evoluție și nu o involuție.

Cum începe? Presupunem că e vorba de femeia căsătorită cu un agresor. Victima se căsătorește din iubire, cu o persoană pe care o vede ca fiind diferită de ceilalți, are ceva în plus, îi place. Până la prima palmă. Îl iartă, pentru că îl înțelege, se consideră, deja, vinovată. Agresorul e atras ca muștele de miere, de victimă și de atitudinea ei. Intră în cercul vicios. Ea plânge, suferă, el simte plăcere pentru asta: probabil că îl face să se simtă puternic și ,,bărbat”. Apoi vine ,,împăcarea”, deh din iubire, ce nu face victima pentru a-și satisface agresorul? E fericită crezând că iubirea schimbă oamenii, îi face mai buni. Până la următoarea palmă.
Agresiunile se repetă, deja au devenit obișnuință. Agresorul consideră ca fiind normal ceea ce face. Victima suferă în tăcere. Se retrage în sine din ce în ce mai mult. Nu consideră normal. Realizează că iubirea nu a schimbat nimic, că a aruncat perle în noroi. Apar umbrele: neîncrederea în sine, se întreabă de ce nu poate avea parte de iubire, se consideră urâtă, slută, proastă, rea(!), un accident al naturii, un parazit etc. Agresorul are grijă să îi inducă toate astea sistematic. Poate că realizează ce a creat, poate nu. Cercul se învârtește la fel. Victima ia și pumni în cap, în stomac, uneori în ochi, alteori, agresorul o atacă având bocancii în picioare, după ce a pus-o la pământ…

Societatea – mentalitatea – nu s-a schimbat nici acum prea mult: victima e vinovată. De ce stă cu el? De ce nu spune? O merită, dă-o dracu’ , e rea de gură, e… în toate felurile, doar așa spune agresorul, care se transformă în victimă, în ochii prietenilor de la cârciumă. Cu câtă plăcere reacționează câteodată ,,hienele”! Sunt fericite că au judecat corect, că au pe cine judeca, că au cui da ,,sfaturi”. Poate chiar primesc rolul de ,,salvator”, cine știe!

Victima se închide și mai mult în ea. Intră în noaptea neagră a sufletului. Totul s-a spulberat: iubirea, aprecierea, încrederea, plăcerea de a mai trăi. Își dorește din ce în ce mai mult moartea ( a ei sau a lui). Nu vrea să se mai facă ziuă, după nopțile în care își ia pumnii de rigoare, e dată afară din casă/cameră/pat, trimisă în frig să jelească acolo. Poate că e comod rolul acesta. Nu trebuie să mai gândească, să ia decizii, să lupte. A devenit un obiect. Nu vrea să dea ochi cu oamenii. Le simte pofta de sânge. Nu spune nimănui ce i se întâmplă. Îi este rușine. Ba chiar îi ia apărarea agresorului. Doar ea și l-a ales, nu? Are copii de crescut. Uneori, agresorul o amenință că îi omoară.

Atitudinea de victimă îi atrage pe toți: pe colegii de la serviciu, pe șefii victimei, pe… oricine. Aceștia încep să o judece pentru diverse lucruri. Șefii adoră să îi facă observații, eventual să țipe la ea, să o pună la colț.

Cam greu să ieși din cercul ăsta, cam greu să iei o decizie, cam greu să renunți la tot. Dar rămâne o chestiune de viață și de moarte: dacă nu te ucide el, te vei îmbolnăvi sau te vei sinucide… Poate că apar ajutoare, poate că e momentul să ceri ajutor, poate vei găsi prieteni… Poate există viață dincolo de moarte.

SO, KRAV MAGA!

Începi prin a-ți îndrepta spatele, prin a-ți ridica privirea din pământ și a aduce puțin foc în privire. Învață să reacționezi! Învață să ai vise! Învață să te aperi! Agresorii sunt precum câinii din haită: le e teamă dacă îți arăți puterea, dacă le arăți bariera, dacă reacționezi, dacă le arăți până unde se întinde teritoriul lor.
Ești stăpânul propriilor vise, propriilor gânduri și stări!

4 comentarii

Din categoria Diverse, Exerciţiu de înţelepciune, Povestea gândului - a medita, Psihologie şi pedagogie

4 răspunsuri la „Psihologia femeii agresate fizic și psihic, mentalitatea societății și atitudinea de victimă

 1. Nu exista viata dupa prima palma.
  Un tip ce are in instinct violenta, un barbat ce poate lovi o femeie, este gol emotional, iar alaturi de el vei fi o victima perpetua.
  Poate ar trebui repetat mai des:
  Nici un barbat nu poate lovi o femeie. Cei care o fac sunt gunoaie, indiferent de motivul pentru care o fac. Cum poti face un gunoi sa te iubeasca?

  Apreciază

  • Lucrurile nu sunt așa de simple. Există viață după prima palmă, dacă nu mai apare niciodată alta. Altfel, există o mare minciună, când femeia își spune că există viață, ca să se încurajeze sau ca să nu ia o decizie.
   Un astfel de om violent a suferit conflicte emoționale adânci, care au afectat ambele emisfere cerebrale. Acestea s-au transformat în constelații emoționale, conform NMG (noua medicină germanică). Constelațiile și conflictele nu pot fi vindecate decât prin conștientizarea lor și schimbarea modului de a gândi. Dacă sunt prea vechi, vindecarea lor poate fi însoțită chiar de moarte. În NMG, rezolvarea unui conflict emoțional se traduce prin ,,boală” (nu există acest termen în noua abordare). Deci, sunt puține șanse ca agresorul să se vindece. Că mai sunt și aceia educați astfel – e altă poveste.
   Da, societatea ar trebui să creeze noi valori (dar nu se vrea, căci mass-media ar putea face asta). Repetarea unor idei trebuie să se facă prin afirmații, nu prin negații.
   Și atunci, da, până la iubire e cale luuuungăă…

   Apreciat de 1 persoană

   • Lili, fara a dori sa intru in polemica, spui ca lucrurile nu sunt asa simple. Evident ca nu sunt. Chiar nu sunt.
    Dar…
    cu toata dragostea si respectul, va amagiti singure.
    Un barbat care dat o palma unei femei nu se va opri niciodata.
    Da, imi asum ceea ce spun.
    Nu exista viata dupa prima palma.
    Pleaca, defapt fugi, fugi cat poti de tare de omul acela.
    Da, pot fi de acord cu ceea ce spui tu din punct de vedere emotional cu un om violent. Exista traume, psihoterapeutic putem dezbate.
    Dar nu ca partener.
    Ca partener, pleaca.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s