Stări sufleteşti – 3

Culpabilitatea

,,Un apropiat ne cere ajutorul, îl refuzăm pentru că aceasta ne complică viaţa şi pentru că nu pare atât de important. Refuzul nostru este acceptat fără comentarii. Se vede clar că l-am contrariat, poate că l-am supărat. Dar ştim că nu e chiar o grozăvie, că celălalt se poate descurca şi altfel. Doar dacă nu cumva… Scurta schimbare a aprins stările sufleteşti de culpabilitate. Ne întrebăm dacă am făcut bine refuzând. Dacă acest refuz nu este cumva în dezacord cu valorile noastre. Inconfort. Suntem trişti şi pentru că avem sentimentul de a-l fi făcut să sufere, de a fi deteriorat o legătură importantă pentru noi. Decepţie de sine, de a nu fi fost mai disponibil, mai serviabil. Apoi, agasare ca urmare a faptului că nu putem fi mai egoişti: în definitiv, la naiba! Iritaţia împotriva celui care a venit să ne ceară chestia asta: înainte eram liniştiţi, noi n-am cerut nimic! Apoi, revenirea remuşcărilor: dorinţa de a da înapoi şi de a spune da, ca să nu ne mai simţim atât de prost cum ne simţim acum. Deodată, sentimentul de oboseală pricinuit de nevoia de a face toate aceste alegeri, de a lua toate aceste decizii. O mică răbufnire de nelinişte: şi dacă eu însumi aş avea nevoie, într-o zi, să cer ajutorul şi mi s-ar spune nu? Şi dacă aş fi la ananghie şi nu m-ar ajuta nimeni? După o vreme, suntem sătui până în gât de toate aceste ruminaţii, încercăm să trecem la altceva. Să fim serioşi… Doar nu crezi că stările tale sufleteşti vor înceta cât ai bate din palme, doar pentru că aşa ai hotărât?!

Nu, nu se vor opri în felul acesta. Mai cu seamă culpabilitatea, care joacă un rol important în psihismul nostru: acela de a ne constrânge să reexaminăm anumite decizii dăunătoare celorlalţi. Culpabilitatea interpelează conştiinţa noastră morală şi ne forţează să reflectăm: această suferinţă pe care (poate) am declanşat-o, putea fi evitată? Şi în ce fel? Prea puţină culpabilitate face din noi nişte egocentrici. Dar prea multă culpabilitate ne face să devenim bolnăvicios de sensibili. Ne face oare mai buni?

(…) Conştiinţa? Ea nu împiedică niciodată comiterea unui păcat. Împiedică doar să te bucuri în pace de el. (Theodore Dreiser)

(…) Scriitorii au înţeles şi au descris totul cu mult înaintea psihanaliştilor… Freud spunea în această privinţă: Oriunde am fost, un poet fusese înaintea mea. ”

(Christophe André – Stările sufleteşti – Învăţarea seninătăţii)

 

12 comentarii

Din categoria Psihologie şi pedagogie, Stări sufletești

12 răspunsuri la „Stări sufleteşti – 3

 1. Pingback: Un tablou pe săptămână « Mirela Pete. Blog

 2. Mirela Pete

  Uneori ne lovim de un gard meschin, bolovănos și noroios, ridicat taman în noaptea în care am avut insomnii gândindu-ne că, în ciuda faptului că vina e a ambelor părți (mai butucănoasă a părții adverse), am hotărât să cerem noi iertarea. Poți să suferi de culpabilitatea celuilalt?I Și descoperi că noroiul nu ți s-a lipit de fuste, că spinii otrăvitori, cuvinte din care-i înnădit cu furie gardul, nu te mai pot atinge… Dar cum să întinzi mâna prin scaieții vorbelor care te urmăresc ca bolovanii?!
  ”Conştiinţa? Ea nu împiedică niciodată comiterea unui păcat. Împiedică doar să te bucuri în pace de el.” (Theodore Dreiser)

  Apreciază

  • Parcă, uneori e mai greu să-l faci pe celălalt să nu se simtă vinovat… Poate e şi o problemă de mândrie… Şi una de curaj… Şi alta de comunicare…

   Apreciază

   • Mirela Pete

    Dar dacă e vinovat/ă, asta este. Trebuie să înțeleagă odată că l-ai iertat/o! Știu că nu ni se poate ierta superioritatea , geniul (cine-l are), curajul…dar noblețea sufletească sper că ni se poate ierta.

    Apreciază

 3. convietuire

  Culpabilitatea în exces nu ne face mai buni, doar mai trişti, mai suspicioşi, mai reţinuţi… mai închişi în noi.

  Apreciază

 4. Pingback: Colţul romantic – 21 « Colţu' cu muzică

 5. Pingback: Happy Weekend. Ediția 24 « Mirela Pete. Blog

 6. Da… bun citat.

  Apreciază

 7. Pingback: Parfumul cuvintelor « Mirela Pete. Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s