Principiul evitării gândirii stereotipe (57)

Principiul evitării gândirii stereotipe

după Ion-Ovidiu Pânişoară

Deşi ne considerăm obiectivi, nu putem scăpa de capcana gândirii stereotipe.

Prin studiul ,,Pygmalion in the Classroom”, Rosenthal şi Jacobson au arătat că profeţia autoîmplinită poate schimba rezultatele procesului instructiv-educativ. Adică, aceasta acţionează ca o legătură între ceea ce credem că putem obţine şi ceea ce obţinem în final – dacă aveţi o părere bună faţă de cineva, atunci veţi vedea doar lucrurile bune, ceea ce va conduce la o evoluţie mai bună a acestei persoane; dacă aveţi o părere proastă, lucrurile vor merge în această direcţie.

Aşteptările cadrelor didactice referitoare la capacitatea unor elevi pot constitui un motor de dezvoltare pentru aceştia. Acelaşi lucru poate duce la rezultate mai slabe, dacă aşteptările sunt pe măsură, chiar dacă performanţele reale ce pot fi atinse ar fi  mai ridicate.

Fenomenul poate avea şi direcţia inversă. Dacă elevilor li se spune că un profesor este competent şi inteligent, ei vor învăţa mai bine, vor fi mai atenţi la ore, mai liniştiţi şi mai sârguincioşi.

Dacă mesajul adresat elevilor în privinţa unui comportament este pozitiv, sunt şanse mari pentru a obţine comportamente pozitive.

În situaţia în care un cadru didactic consideră că toţi elevii sunt deştepţi şi nu se poate să nu reuşească, el va obţine maximum de la aceştia, prin simplul fapt că a ignorat o realitate obiectivă/evidentă.

Concluzie:

,,Încercaţi să vă analizaţi propriile stereotipuri de gândire. Vă aşteaptă un demers dificil: este greu să fiţi absolut obiectiv şi să vă recunoaşteţi unele dintre ele (care sunt, evident, limite ale comportamentului dumneavoastră didactic). Nu dezamăgiţi, faceţi-vă acest ,,examen” cât de des puteţi şi veţi vedea o îmbunătăţire constantă a modului de a interrelaţiona cu elevii dumneavoastră. Şi nu uitaţi: câteodată există şi aspecte pozitive ale gândirii stereotipe (cum ar fi credinţa în profesia didactică şi în succesul dumneavoastră de a dezvolta orice elev, fără să ţineţi cont de situaţia concretă).”

Recomandări: Androxa, Atlantisra, Carla, Colţu cu muzică, G1b2i3, Gabrielle, George, Ioan Usca, Peter, Ragnar, Robert, Rokssana, Schtiel, Shayna, Theodora, Vizualw.

11 comentarii

Din categoria Material didactic, Psihologie şi pedagogie

11 răspunsuri la „Principiul evitării gândirii stereotipe (57)

  1. Pingback: Alb | Per aspera ad astra

  2. Pingback: Fata din vis…poveste parfumata « Lunapatrata – Poezie,ganduri,muzica…

  3. Pingback: duzina de cuvinte – 19 – flori si buruieni « Rokssana's Blog

  4. marian

    Tara este sub nameti {sub cod ” portocaliu ” este de 7 ani} , protesteaza iar tu…stai si te gandesti cum sa eviti gandirea stereotipa.Scuza-mi deranjul…nu stiu ce s-a intamplat cu blogul lui George Valah. De cate ori incerc sa intru pe el …descopar ca sint pe blogul unui pastot neoprotestant din Medgidia. Ce s-a intamplat cat am avut eu PC-ul stricat si net-ul oprit ?Multumesc pentru ajutor. ..draga lili3d. La voi cum se prezinta vremea ? Eu…ca pe la Bucuresti: proteste in Piata Universitatii si…cu d-ale casei. daca la mine pe strada a fost ca-n ” Iarna pe ulita” a poetului cu acelasi nume, adica troiene de 1 m inaltime {nu mai zic ce-a fost in curte} pai la voi acolo la munte…cred ca stati exact ca ursul polar acoperiti de zapada.Un sfarsit de saptamana excelent iti doresc dumitale si celor dragi si…lamureste-ma ce-i cu blogul lui George.Multumesc anticipat.

    Apreciază

  5. Blogul lui George a fost şters, blocat de tot. Nu ştiu ce face acum. Nici măcar să redirecţioneze, nu poate. Dacă o să-şi facă altul, comunic.
    La mine a fost zăpada de 1m, fără viscol. E ca în poveşti, acum. Dar şoseaua e neagră. O să pun nişte poze peste câteva zile.
    Numai bine, bucureşteni!

    Apreciază

    • marian

      Merci beaucomp madamme profesor ! Sper ca am scris corect…si multe multumiri. Cand ma gandesc ca l-am „injurat ” pe amaratul ala de are acum blogul lui George…Inca o data multe multumiri si un sfarsit de sambata cat mai frumos . La noi este un cer de sticla …de cerneala { iti mai aduci aminte culoarea cernelii ?} si o luna ce straluceste de-ti vin toate nebuniile…noroc ca nu este luna plina si noroc ca nu sint varcolac . ….Oricum asta prevesteste ger …sa crape butoiul de vin al vecinilor nu alta!Merci e Bon nuit madamme!

      Apreciază

  6. Pingback: Marguerite Gérard (28 ianuarie 1761 – 18 mai 1837), pictorita franceza « my heart to your heart

  7. mimi

    Rog…putina ATENTIE, acum…
    Destul de greu m-am decis sa fac aceasta postare, si „ma risc” de dragul…ADEVARULUI.
    Dupa cum bine se stie deja, unul din serverele importante, prin care se misca informatie, a fost inchis cu ceva timp in urma. Au urmat proteste.
    Ieri unul din prieteni ma anunta ca a fost chemat la politie pentru ca ar fi uploadat un document pe Scribd, care document chipurile era protejat de drepturi de autor. Astazi un alt bun prieten imi spune cele care urmeaza:
    „Buna Octav… iata am si o stire…
    Incepind cu saptamina trecuta a inceput marea operatiune a FBI numita “Curatirea” care a debutat cu arestarea proprietarilor de la Megaupload server si toate serverele din lume care au depozitate fisiere de muzica, filme, carti, vor fi inchise sau proprietarii acestora vor fi arestati, daca nu se vor conforma ordinului. Asa ca cei care v-ati facut arhive, aveti grija de ele ca nu veti mai gasi altele si nu le dati mai departe. In cursul saptaminii sau saptamanilor viitoare, FBI va organiza si o conferinta de presa care se va difuza pe toate posturile TV din majoritatea tarilor, precum si pe internet, despre modul in care a decurs operatiunea si cum au ajuns sa aibe o lovitura atit de mare intr-un timp atit de scurt.
    Pe de alta parte, citiva oameni foarte bogati au anuntat faptul ca vor crea o retea noua de internet pirat, care va functiona de la un sistem de sateliti pirati ce vor fi lansati in curind pe o orbita terestra. Totusi, la auzul acestor idei, FBI a contra-anuntat faptul ca vor alerta fortele armate si se va lua decizia distrugerii acestor sateliti cu ajutorul unor rachete intercontinentale capabile sa ajunga in orice punct al orbitelor geostationare ale Pamintului. Probabil piratii s-au gindit sa doteze din timp satelitii cu sisteme complexe de bruiaj si aparare, dar lansarea satelitilor va marca inceputul unui razboi informatic de mare amploare.
    octavian: trist ce imi spui dar nu ma mira
    octavian: si tenx
    Aceste lucruri NU TREBUIE SA SE PIARDA
    octavian: multumesc din inima,dragule
    octavian: da, e o comoara si ar fi cumplit
    octavian: o noua „alexandrie”
    da, se vor inchide toate serverele
    octavian: deci a inceput
    Asa ca, carti de ultima ora trebuie date jos urgent si salvate, pina saptamiina viitoare vor fi inchise toate
    octavian: da,foarte important
    octavian: tenx oricum,dragule”

    Pentru mine aceasta veste, care provine de la un om calm, echilibrat si aflat intr-un loc care imi da garantia unei bune informari, ma face sa „realizez” ca, de fapt se incearca crearea de tensiuni exact intr-o anume „patura a populatiei”, cea care deja nu mai este atat de afectata de presiunile uzuale, folosite pentru toti.
    Nu simt necesar sa comentez suplimentar, doar va rog pe fiecare sa procedati cum credeti de cuviinta, cu calmul firesc.
    Andreea a scris un articol ceva mai complex pe aceasta tema si ii si multumesc, adaugand si un mic filmulet, pe care il preiau:

    http://andreirungureanu.blogspot.com/2012/01/se-intampla-acum.html
    Ingeras mi-a oferit si ea un link interesant pe aceasta tema:
    http://fara-secrete.blogspot.com/2012/01/toate-site-urile-care-contin-informatii.html?spref=fb

    de pe
    http://punctulzero-octavian.blogspot.com/

    Apreciază

  8. mimi

    http://andreirungureanu.blogspot.com/2012/01/se-intampla-acum.html

    poate da o parte a raspunsului la intrebarea de ce am pierdut un prietendrag

    toate cele bune

    Apreciază

Lasă un comentariu